lauantai 26. maaliskuuta 2016

Kirjaesittely: Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat

Jessica Frej & Maria Blohm: Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat.

"Taivaallisen hyvää - ilman gluteenia! 
 
Kokki Jessica Frej'llä ja leipuri Maria Blohmilla on missio: he haluavat, että keliaakikot ja muut gluteenia välttävät saavat syödäkseen yhtä hyviä leivonnaisia kuin muutkin. 

Enää ei tarvitse leipoa erikseen gluteenittomia tarjottavia kahvipöytään. Näillä ohjeilla valmistat niin maukkaita ja meheviä gluteenittomia leivonnaisia, että niitä haluavat syödä kaikki!
Kauniisti toteutettu kirja tarjoaa tietoa gluteenittomasta leivonnasta sekä reseptit yli 40 makeaan herkkuun korvapuusteista prinsessaleivoksiin ja ylellisiin juustokakkuihin. (Mäkelä)"

Kustantaja: Mäkelä
Julkaisu: 04/2016
Suomentanut: Laura Beck 
Ruotsinkielinen alkuteos (2014): Nytt fikabröd - baka gott utan glutein
Valokuvat: Christina Sundien 
Sivuja: 126
Kirjailijoiden aiemmat teokset: Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat (Mäkelä 2015), Gluteenitonta leipää (Mäkelä 2014) 
Kirjailijoiden blogit: 
Maria Blohm http://www.bakahemma.com/ 
Jessica Frej http://www.jessicafrej.se/
Arvostelukappale

Gluteeniton ruokavalio on niin yleistä nykyään, että lähes jokaiseen illanistujaiseen ja juhlaan on varattava gluteenitonta tarjottavaa. Vaikka moni ei varsinaisesta keliakiasta kärsisikään, on gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen tuonut helpotusta vatsavaivoihin tai apua painonhallintaan. 

Maria Blohm ja Jessica Frej on tehnyt hienon leivontakirjan, jonka ohjeilla voi tehdä kaikille maistuvia leivonnaisia, eikä gluteenittomien tarjottavien tarvitse olla juhlapöydässä  nurkassa häpeämässä. Heiltä on aiemmin ilmestynyt leivän leivontaan ja pizzojen, pastan ja suolaisten piirakoiden leivontaan erikoistuneet kirjat, ja nyt Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat täydentää tämän sarjan.

Kirjassa on ohjeita muun muassa pikkuleipiin, myös piparkakkuihin, kuivakakkuihin, pulliin (jotka kuvittelisin haastavimmaksi toteuttaa gluteenittomana), leivoksiin, piirakoihin, juustokakkuihin. Kirjan alussa kerrotaan erilaisista gluteenittoman leivonnan raaka-aineista, ja koin itse sen ainakin hyvin hyödylliseksi, sillä olen aina miettinyt, mitä ihmettä ovat psylliumi ja ksantaani. Ne kuulostavat joltain karmean myrkyllisiltä, e-koodeja pursuavilta elintarvikkeilta, mutta nehän ovatkin ihan luonnonmukaisia tuotteita.

Mieleni teki kokeilla, saisinko tehtyä hyvää, gluteenitonta pullaa, mutta sitten silmäni bongasi kirjasta aivan ihanan, uunissa hyydytettävän vadelma-valkosuklaajuustokakun ohjeen. Tähän kakkuun käytetään kaurahiutaleita  ja -jauhoja, maissitärkkelystä ja psylliumia, hiukan myös leivinjauhetta. Täytyy sanoa, että pohjasta tuli oikein hyvänmakuinen!

Pidän erittäin hyvänä makumittarina sitä, että mieheni, joka on melko nirso juustokakkujen suhteen, kävi napsimassa tätä kakkua jääkaapista lisää useaan otteeseen. Myöskään koemaistajana toiminut siskontyttö ei sylkenyt kakkua ulos suustaan, joten onnistunutta se taisi olla. 

Ps. Pidin kakun mausta myös itse: Se ei ollut liian makeaa, mutta herkullista, pohja oli kivan ohut mutta maistuva. Ohje oli helppo; kaikki pohjan ainekset sekaisin kerralla, uuniin esipaistumaan, täyteainekset sekaisin, päälle vadelmat ja valkosuklaarouhe ja uuniin paistumaan. Loppukypsytys jälkilämmössä ja jäähdytys jääkaapissa (tai ulkona, niin kuin minä tein.)Suosittelen lämpimästi hankkimaan kirjahyllyyn Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat -kirjan, jos haluaa saada juhliin, illanistujaisiin tai vieraita varten pätevää gluteenitonta makeaa tarjolle. Näitä kehtaa kyllä varmasti laittaa esille, eikä juhlakakkua tarvitse välttämättä varustaa 'gluteeniton'-kyltillä, vaan antaa kaikkien maisteltavaksi.
 

Ei kommentteja: