maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kirjaesittely: 75 virkattua pitsikuviota

75 virkattua pitsikuviota: Caitlin Sainio

"Miksi virkata pelkkiä neliöitä, kun voi tehdä merihevosia?

Huippusuositun 100 virkattua lumihiutaletta -kirjan tekijän uudet kuviot ovat pitsiä: kukkia, tähtiä, sydämiä, lintuja, perhosia ja muita luontoaiheita, jotka on tarkoitettu ohuille virkkauslangoille. Geometrisiä tilkkuja on helppo yhdistää suuremmiksi tekstiileiksi, kun taas kuvamaiset mallit sopivat koristeiksi monenlaisiin tarkoituksiin.

Kirja sisältää täydelliset työohjeet ja värilliset kaaviot 75 virkkausmalliin, virkkauksen perustekniikoiden vaiheittain etenevät, selkeät ohjeet sekä mallitöitä, joista saa ideoita virkattujen kuvioiden käyttöön.


Olitpa sitten aloitteleva virkkaaja, joka etsii helppotekoisia harjoittelumalleja, tai kokenut käsitöiden ystävä, joka janoaa uusia virikkeitä, löydät kirjan mallivalikoimasta runsaasti inspiraation herättäjiä.(Moreeni)


Kustantaja: Moreeni
Julkaistu: 02/2016
Suomentanut: Mirkka Santala
Englanninkielinen alkuteos (2015): 75 Lace Crochet Mofits
Sivuja: 128
Kirjailijan aiempia teoksia: 100 virkattua pitsikukkaa (Moreeni 2014), 100 virkattua lumihiutaletta (Moreeni 2013)
Arvostelukappale

Kuvioiden virkkaaminen ei ole niin helppoa kuin sen luulisi olevan. Sen sain todeta, kun aloin kokeilemaan 75 virkattua pitsikuviota -kirjan ohjeita. Onneksi kirjassa opastettiin tällaiselle virkkaustumpelolle heti alussa, mitenkä ne puolipylväät, pylväät ja kiinteät silmukat erosivatkaan toisistaan. Silti minun ensimmäisistä virkkauksista tuli melkoisia harjoituskappaleita, kun minulla meni pylväät ja kiinteät silmukat sekaisin.


Kirjassa on tosi söpöjä kuvioita laidasta laitaan: on perhosia, kukkasia, lumihiutaleita, hedelmäkori, riikinkukko ja mereneläviä. Jäin kuitenkin kaipaamaan erilaisia eläinhahmoja, sillä olisin niin tahtonut virkata ketun tai pöllön. Ehkä ne ovat Caitlin Sainion seuraavassa virkkauskirjassa, sillä häneltä on jo ilmestyt aiemmin kukka- ja lumihiutaleteemaiset virkkauskirjat. 


Virkkasin kokeeksi yhden lumihiutaleen, perhosen ja kukkasen. Kukka onnistui parhaiten, sillä siinä vaiheessa minä aloin saada otetta virkkaamiseen enkä enää sekoittanut pylväitä ja kiinteitä silmukoita toisiinsa.

Ohjeet ovat mielestäni hyvin ymmärrettäviä ja mikä parasta, ne ovat sekä sanallisessa että kaaviomuodossa. Näin voin samalla sanallisen ohjeen ohella opetella vaivihkaa tulkitsemaan kaavioita, joita minulla on aina ollut hankala hahmottaa. Nyt koin jo pienen ahaa-elämyksen, ja kaaviot eivät ole enää minulle niin peikkoja.

Kirjan lopussa on kiva osio, jossa annetaan vinkkejä siihen, mihin näitä virkattuja kuvioita voi laittaa. Minä ajattelin virkata näitä talteen ja ommella sitten laukkuihin, paitoihin tai pipoihin koristeeksi tarpeen tullen.

Tämä kirja voisi olla mainio lahja nuorelle käsityön ystävälle. 
  

Ei kommentteja: