perjantai 26. elokuuta 2016

Kirjaesittely: Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin

Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin: Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola.

"Huippusuosittujen mekkotehtailijoiden kolmas ompelukirja!

Nyt tehdään kaikenkattava vaatemallisto koululaiselle - eikä tyylistä tingitä tippaakaan.

Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin on täynnä ompeluohjeita todelliseen tarpeeseen: hyvinkin tyylitietoisille neideille ja kesän aikana venähtäneille teineille. Mukana on vaatemalleja moneen eri makuun ja tilanteeseen; koot 128-170 sopivat ekalta luokalta aina yläkouluun asti.

Koulutyttöjen tyylillä mennään koko kalenterivuosi, eikä käytännöllisten kouluvaatteiden tai talvistenkaan tamineiden tarvitse olla tylsiä. Kirjassa on 35 ompeluprojektia helposta haastavaan: osaavalle ompelijalle, yhteisiin ompelusessioihin tai nuoren omin päin toteutettavaksi. Lokoisia kotivaatteita, tyylikkäitä treenivermeitä, ihania asusteita ja jotain kaunista ja kivaa myös omaan huoneeseen! (#kirja) "

Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 07/2016
Kuvat: Krista Keltanen
Sivuja: 144
Kirjailijoiden aiemmat teokset: Mekkotehdas aikuisille (WSOY 2015), Mekkotehdas (WSOY 2012)
Kirjailijoiden blogi: http://www.mekkotehdas.fi/
ArvostelukappaleKirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola, tuo mainio Mekkotehdas-työpari,  ovat kuin tilauksestani tehneet kirjan, jossa on koululaiselle sopivia vaatteita. Kirjassa on tuttuun tapaan Krista Keltasen kauniit ja eläväiset kuvat sekä selkeät ja simppelit ohjeet monenlaisen (käytännöllisen) vaatteen ompeluun. Koska meidän tokaluokkainen neiti ei pidä mekoista, on kirjassa onneksi ohjeita myös muunlaisiin vaatteisiin, vaikka kirjan nimessä onkin harhaanjohtavasti "mekkotehdas". Nimi juontuu kirjoittajien samannimisestä blogista ja ensimmäisestä kirjasta Mekkotehdas, joka on selkeämmin suunnattu tyttömäisten vaatteiden ompelijoille. Omistan myös ihastuttavan, viime vuonna ilmestyneen kirjan Mekkotehdas aikuisille, jossa on toinen toistaan ihanampia naisten mekko-ohjeita.

Kuvat: Krista KeltanenKirja on jaoteltu syksyisiin kouluvaatteisiin, jossa on ohjeet muun muassa kivoihin huppareihin sekä tytöille että pojille, farkkulegginseihin ja jumppavaatteisiin. Talvisemmassa osiossa on söpöä pörröliiviä ja myös neulomisohjeita esimerkiksi kaulahuiviin. Kevättä kohti mennessä voi tehdä ohkaisempia, tyttömäisiä paitoja ja hameita ja kesäksi löytyy ihania mekkoja niin arkeen kuin juhlaan, sopivia pienille kuin teini-ikäisellekin sekä myös jotain pojille. Ohjeiden lomassa on opastettu tarkemmin erikoistekniikoita, joita tarvitaan: esimerkiksi alikeompelua, kankaanpainantaa ja leimasinpainantaa. Lisäksi on myös monenlaista muuta, kuten unisiepparin, lystikkään olkalaukun (vaikka lapsen kanssa yhdessä toteutettavaksi) tai käytännöllisen puhelinpussukan ohje.

Kuvat: Krista Keltanen

Kuvat: Krista Keltanen

Minä ompelin lapsille kivat Kahden-paidat, joissa toisessa on huppu ja toisessa hauska kaulus. Tulin myös kokeilleeksi ensimmäistä kertaa alikeompelua sekä laitoin ihan itse sirkkarenkaat pojan paidan kaulukseen.

Tytön paidan tein koossa 134. Tilasin limenvihreän joustocollegen sekä resorit ja alikekuviossa olevan kultaisen foliokalvo stretchkankaan Kangaskapinasta. Resori ei nyt ihan täysin mätsännyt kankaan väriin, mutta haitanneeko tuo.
 Hieno timanttikuvio oli helppo tehdä noudattamalla kirjan  aukeaman mittaista opastusta alikeompeluun.
 Huppu laskeutuu kivasti ja siististi, kun se on ommeltu tuollalailla ristiin.
 Pojan huppariin tilasin raidallista, kivasti laskeutuvaa viskoosicollegea ja valkoista resoria Kangaskapinasta. Kruunukuvion ja neliöt sirkkojen alle tein omista kätköistäni löytyneestä mokkanahasta. Sirkat ja nyörit löytyivät myös laatikoistani.

Kruunukuvioon en löytänyt kirjasta mitään mallia, joten leikkasin sen ihan itse. Tiedä häntä, mutta minusta tuo muistuttaa enemmän vuoristoa.
 Kaulukseen tuli tällaiset kivat yksityiskohdat, valenyörit. Olen niin ylpeä itsestäni, että opin laittamaan sirkkarenkaat itse ( eläköön Youtube-videot!) Kauluksen sisäosaan laitoin beigeraidallista kangasta.
Pojan hupparin tein koossa 128, koska se oli pienin mahdollinen koko ohjeessa. Lyhensin kaavasta hiukan hihoja, sillä poika käyttää vielä kokoa 116-122. Paita on hänelle reiluhko, mutta kyllä hän kasvaa pian.

Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin on suosittelujen arvoinen kirja, jonka  sivuilta voi koota mukavan vaatemalliston koululaiselle. Jokaisessa vaatteessa on jokin pieni yksityiskohta ja ne on mielestäni helppoja toteuttaa, etenkin kun niihin on omat ohjeensa.

Minä aion vielä tehdä kirjan sivuilta monia muitakin vaatteita. Pörröliiviin minulla on jo valmiina pörrökangasta, ja kun syksyllä kelit kylmenee, tyttö saa sellaisen ylleen. Myös farkut ihanilla timanttitikkaustaskuilla on suunnitteilla.

Mekkotehdas koulutyttöjen tyyliin muissa blogeissa:

Mekkotehdas
Mehukekkerit
Kirjavinkit (Heidi Lokki)
Suvikukkasia

Ei kommentteja: