keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kirjaesittely: Syötäviä vietäviä

Syötäviä vietäviä. Lahjoja keittiöstä: Mari Moilanen.

 "Mitä lahjaksi nimipäiväsankarille? Entä viemisiksi illanistujaisiin? Mitä ystäville pukinkonttiin? Nyt kokataan maistuvia, herkullisia ruokalahjoja.

Ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilasen uudessa teoksessa valmistetaan suussa sulavia lahjoja. Kenelle sopisivatkaan ruusumuffinsit? Entä kurpitsaketsuppi tai pekoni-sipulihillo? Kuka on ollut niin kiltti, että saa herkutella After eight -granolalla?

Syötäviä vietäviä sisältää koukuttavia ohjeita suolaisiksi ja makeiksi lahjoiksi, mukana on muun muassa leivonnaisia, hilloja, siirappeja, säilöttyjä herkkuja ja makeisia. Teos antaa vinkkejä myös lahjojen koristeluun ja kauniiseen paketointiin (Kirjapaja).

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaistu: 07/2016
Kirjailijan aiempi tuotanto: Sitä parempi soppa - Puoli kuuta nokkosesta, perunasta ei päivääkään (Kirjapaja 2015), Sitä parempi soppa - mitä yhdessä kokataan (Kirjapaja 2014)
Kirjailijan blogi: http://www.jotainmaukasta.fi/
Sivuja: 144
Arvostelukappale

Tänä aikana, kun kaikilla tuntuu olevan tavaraa enemmän kuin tarpeeksi, on ruokalahja tuliaisena oikein osuva. Olen itse saanut lahjaksi ystävältä omatekoista paholaisenhilloa ja lusikkaleipiä, ja se ilahdutti kovasti. Itse olen vienyt joskus kuivakakkuja viemisenä, ja nyt tämä Mari Moilasen ihastuttava kirja antaa lisää vinkkejä, millaisilla herkuilla voi ilahduttaa.


Minulle tulee väkisinkin mieleen lähestyvä joulu ja ainainen miettimisen tuska, mitä antaa kullekin joululahjaksi. Ehkä tänä vuonna vietän joulunalusajat keittiössä ja vienkin lähimmille ihmisilleni jotain syötävää vietävää. Ruokaviemisten ei kuitenkaan ole pakko ajoittua pelkästään joulunaikaan, vaan kirja antaa  ihan mihin vuodenaikaan tahansa sopivia lahjavinkkejä. Samalla saa myös loistavia ideoita, miten lahjaviemiset voi pakata kauniisti hyvin monella eri tapaa.Syötäviä vietäviä esittelee monenlaisia pikkuleipäohjeita, joista monet ovat ainakin minulle ihan uusia: maapähkinäkeksejä, punajuuricookiet, spelttipiparit, suklaa-tattaribiscottit. Kokeiltavaksi löytyy myös kuivakakkujen ohjeita, mutta myös donitsien, leipien, granolojen, baklavan ja suklaisten laskiaispullien reseptit. Lisäksi kirjassa on tietenkin monen sortin makeisia, jotka ovat mukavia etenkin joulun aikaan.Minun suosikkiosiossani on erilaisia säilöttyjä vietäviä: hilloja, marmeladeja, kastikkeita sekä mausteosio, jossa on erimerkiksi erilaisia maustesokereita, -suolaa ja -hunajia. Minä halusin tehdä maustekaappiini punaviinisuolaa, jonka kuvittelisin olevan hyvää lihan maustamiseen, sekä sitruunasuolaa, joka taas sopii takuulla kalaruokiin.  Näistä tuli myös esteettisesti hyvin kauniita, värikkäitä suoloja, jotka piristävät ruuanlaitossa.Niin ja tietysti - jos sinulla ei olekaan aikaa tai taitoja tehdä ruokalahjaasi itse, kirjan lopussa vinkataan, mitä voit ostaa kaupasta tuliaisiksi. Syötäviä vietäviä on mainio vinkkikirja sellaiselle, joka ei ole vielä rohjennut koskaan viedä tuliaisena mitään syötävää, mutta toki myös jo kokeneelle ruokalahjojalle.

Syötäviä vietäviä muissa blogeissa:

URBAANI INTIAANI

Ei kommentteja: