keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kirjaesittely: Isoäidin neliöt ja uudet kuviot

Isoäidin neliöt ja uudet kuviot. 20 virkkausideaa tossuista tyynyihin: Susan Pinner.

"Isoäidillä on nykyisin ihan uudet kuviot...

Virkistä kotiasi ja vaatekaappiasi ripauksella isoäidin tyyliä! Nämä ohjeet saavat hymyn huulille ja virkkuukoukun viuhumaan.

Jokaisessa kirjan ohjeessa esitellään uusi hauska kuvio. Sitä soveltamalla virkataan niin supersuloisia tyynyjä, peittoja ja mattoja kuin kauniita hiusneuloja, kauluksia, tossuja ja vaikka mitä.

Osa mallitöistä on riittävän yksinkertaisia vasta-alkajille, mutta kokeneempi virkkurikin löytää mallien joukosta haasteita itselleen. Mukana on kattava tekniikka- ja materiaaliosio.(Mäkelä)"

Kustantaja: Mäkelä
Julkaistu: 04/2016
Suomentanut: Virpi Vainikainen
Englanninkielinen alkuteos ( 2015): Granny Squares & Shapes 
Valokuvat: Christina Wilson ja Andrew Perris
Kirjailijan blogi: http://shropshirescrappersuz.blogspot.fi/
Kirjailijan aiempaa tuotantoa: Granny Squares ( Guild of Master Craftsman Publications Ltd 2013)
Sivuja: 144
Arvostelukappale

Olen erittäin mieltynyt isoäidin neliöihin ja sen moniin, moniin variaatioihin, sillä pikku paloista on huomattavasti lohdullisempaa ruveta rakentamaan töitä kuin puurtaa sitä isona kokonaisuutena. Toki stressiä välttääkseen on parempi olla laskematta työhön tarvittavia palojen määriä, tai olla ajattelematta lopullista palojen kokoamistyötä. Isoäidin neliöt ja uudet kuviot sisältää kuitenkin pääasiassa pienimuotoisten virkkaustöiden ohjeita.

Kirjan alussa on kuvakavalkadin tavoin esitelty, millaisia ohjeita kirja tulee pitämään sisällään. Se on minusta hyvä, että pääsen heti aluksi näkemään kokonaiskuvan kirjan sisällöstä. Kuvien jälkeen kirjassa on ohjeistuksia lankojen valintaan ja virkkaustekniikoihin, mikä ainakin minulle on hyvin tärkeää. Minulta kun tuppaa unohtumaan, miten se puolipylväs ja pylväs erosikaan toisistaan.

Tämä kirja sisältää keväisiä ja kesäisiä ohjeita, enkä pidäkään ajatuksesta, että neulominen ja virkkaaminen pitäisi ajoittaa vain pimeisiin syksyiltoihin. Minä virkkailin mustareunaista pitsiliinaa kesän kuumimmassa paahteessa terassillamme ja inspiroiduin myös tekemään hauskat kesäkorut jalkoihini. Jotkut mallit, kuten värikkäät baskerit, otsanauhat tai topit ovat ehkä hiukan liian hipahtavia minun makuuni, mutta esimerkiksi kodinsisustukseen liittyvät ohjeet ovat aina kivoja: korit, tyynyt, peitot ja matot.Pitsiliinan ohjeessa miellyin siihen, että sitä kootaan samalla kun paloja virkataan. Lopputyöksi jää siis vain pingotus ja langanpäiden päättely.
 Käytin omassa pöytäliinassani ohutta puuvillalankaa ohjeessa suositellun keskipaksun langan sijaan, joten minun liinastani tuli melko pikkuinen, vaikka tein siihen seitsemän palaa enemmän. Hieman on myös vielä minulla opittavaa, miten saisin yhdistettyä palat tasaisesti eikä liinasta tulisi näin vänkkärä. Liinan siis kuuluu toki olla suunnikkaan muotoinen, mutta osa paloista on melko vinksalleen liitetty, kuten kuvasta näkyy. Oppia ikä kaikki.
 Sain oikein soman pikkuliinan yöpöydälleni kirjojen pehmikkeeksi. Materiaalina minulla on tässä Lankavan Esito virkkuulankaa, Novitan Huvila-lankaa (valkoinen) sekä Fibra Natura Luxor -lankaa (keltainen).

 Isoäidin neliöt ja uudet kuviot on kivan selkeä, värikäs ja retrohenkinen virkkauskirja sellaiselle, joka ei halua kauaa tuhistella yhden työn parissa.

 Samantyylisiä teoksia: 

75 virkattua pitsikuviota: Caitlin Sainio
Ihanasti koukussa. Virkkaa helposti värikästä kotiin: Susanna Zacke ja Sania Hedengren

Isoäidin neliöt ja uudet kuviot muissa blogeissa:

Kirjavinkit (Tuija)

Ei kommentteja: