perjantai 9. maaliskuuta 2018

Kirjaesittely: Raikkaat rätit

Raikkaat rätit - virkkaa ja neulo kestäviä keittiöliinoja: Camilla Schmidt Rasmussen & Sofie Grangaard & Helle Benedikte Neigaard.

Tiskirätti eli keittiöliina on tavallistakin tavallisempi esine, jonka itse tekeminen on nopeaa ja helppoa. Kokoa suurentamalla saat rätin pariksi käsipyyhkeen.

Keittiöliinojen ei tarvitse olla arkisen tylsiä, vaan virkkaamalla ja neulomalla erilaisia silmukkayhdistelmiä luot kiinnostavia pintoja, joihin voit valita juuri omaan keittiöösi sopivat värit. Itsetehtyjä liinoja on ilo myös viedä tuliaiseksi ja lahjaksi.

Ekologiset keittiöliinat voi pestä pyykkikoneessa puhtaaksi, ja niiden imukyky vain paranee pesujen myötä. Materiaaliksi sopii tavallinen puuvilla, mutta jos valitset langaksi bambun tai hampun, saat bonuksena niiden antibakteeriset ominaisuudet.(Moreeni)

Julkaistu: 12/2017
Kustantaja: Moreeni
Suomentanut: Tiia Huotari
Tanskankieliset alkuteokset: Haeklede klude ja Strikkede klude (Turbine 2016)
Valokuvat: David Bering / Montgomery
Sivuja: 120
Arvostelukappale

Nyt minä tiedän, mitä tehdä kaikilla puuvillalangoillani. Raikkaat rätit -kirja tuli minulle kuin tilauksesta, kun kaipasin jotain helppoa, nopeaa ja hyödyllistä käsityötä itselleni. 

Tiskirätitkin voivat olla kauniita ja värikkäitä - vain oma mielikuvitus on rajana.

Kirjassa on ohjeita sekä virkkauksen että neulomisen ystäville, sillä se on yhteisnide kahdesta tanskankielisestä teoksesta, joista toisessa on virkkaus- ja toisessa neulomisohjeita. Kätevää tämä, että molemmat saa yksissä kansissa.  Kirjassa käydään molempien metodien perussilmukat läpi. Ohjeet on luokiteltu tähdillä kolmeen eri vaikeusluokkaan.

Aloittelijalle löytyy helppoja perusmalleja. 

Tällaista ihanan merihenkistä rättiä voisin kokeilla seuraavaksi.

Minä olen omimmillani neuloessa, joten valitsin oman rättini ohjeen neuleohjeiden puolelta. Tein vaikeusasteeltaan kahden tähden koripunoksen, josta ei tullut ihan niin napakka kuin ohjeessa, koskapa minulla taisi olla väärän paksuiset puikot. (Toisaalta voikin olla hyvä, että neulos on harvaa, niin rätti kuivuu nopeampaa.)

Pidän virkattujen/neulottujen tiskirättien ja keittiöpyyhkeiden ekologisuudesta. Nyt kun ensimmäinen rättini on valmis, pääsen testaamaan sitä käytännössä, kuinka hyvin se toimii ja kuinka nopeaa se alkaa haista. Olen nimittäin vielä hiukan skeptinen sen suhteen, kuinka kauan puuvillarätin kuivumiseen menee. 

Itsetehdyt tiskirätti voi olla mukava ja hyödyllinen lahja ystävälle tai vaikkapa mökkituliainen sukulaiselle. Omaa arkeaan on mukava piristää värikkäillä, omatekoisilla liinoilla. Tämä kirja voi helpoilla ohjeillaan innoittaa käsitöitä pelkäävääkin kokeilemaan taitojaan.


Muissa blogeissa:


Samantyylisiä teoksia:

Isoäidin neliöt ja uudet kuviot. 20 virkkausideaa tossuista tyynyihin: Susan Pinner.
Wollness - rentoudu neulomalla! Rentouttavia ja meditatiivisia neuletöitä: Barbara Sander

Ei kommentteja: