maanantai 17. huhtikuuta 2017

Kirjaesittely: Lempivaatteita

Lempivaatteita - ompele helpoilla kaavoilla luottovaatteet ja asusteet: Lotta Jansdotter. 


Ompelukirja aikuisen naisen arjen pelastajille.

5 tyylikästä ja helppoa peruskaavaa: hame, mekko, paita, housut ja jakku.

Ahvenanmaalta lähtöisin oleva designeri Lotta Jensdotter vaikuttaa New Yorkissa pelkistetyllä tyylillään. Lotan raikkaat painokuosit valloittavat niin kankaina kuin paperitavaroina. Nyt hänen linjakas, skandinaavinen vaatemallistonsa pääsee esille tässä kauniissa ompelukirjassa. Kaavat ovat helppoja, ja niitä muuntelemalla pystyy ompelemaan luottovaatteet joka päivään. Koot XS-XL. Kirjassa on myös kivoja ja helppoja asusteita. (#kirja)

Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 03/2017
Valokuvat: Jenny Hallengren
Suomentanut: Jenna Pahlman
Englanninkielinen alkuteos: Lotta Jansdotter Everyday Style (Steward, Tabori & Chang 2015)
Sivuja: 160
Kirjailijan blogi: http://jansdotter.com/blog/
Kirjailijan muu tuotanto: Lilla Quilt Pattern (CT pub. 2017), Lotta Jansdotter Collection Coloring Book (CT pub. 2017), Open Studios with Lotta Jansdotter (Chronicle Studios 2011), Lotta Jansdotter's Simple Sewing (Chronicle Books 2007)
Arvostelukappale

Ahvenanmaalta kotoisin oleva Lotta Jansdotter haluaa tarjota kirjansa avulla peruspuvuston naiselle kuin naiselle. Vaatemallit ovat simppeleitä, ajattomia ja niissä ei ole monimutkaisia yksityiskohtia, joten esimerkiksi jakku ja takki ovat napittomia ja vetoketjuttomia malleja . Housuissa ei ole vetoketjua, vaan kuminauhakuja, eikä mekoissa ole piilovetoketjuja. Trikoovaatteita on turha haaveilla, sillä Jansdotter suosii malleissaan puuvillaa, pellavaa ja villaa.

s. 10-11
Vaatemallit ovat sopivia aikuiselle naiselle, eli mitään teinivaatemallistoa on kirjasta etsiä. Malleina on ihanasti käytetty monenikäisiä naisia, niin 12-vuotias tyttö nilkkapituisen hameen mallina kuin 86-vuotias nainen lyhyen jakun mallina. Pidän siitä, että kirjassa olevat henkilöt ovat mukana omina itsenään ja heidän tarinansa kerrotaan kirjan sivuilla vaatekuvien lomassa.

s. 105


Minä innostuin tekemään itselleni A-linjaisen Esme-tunikan, josta on olemassa oikeastaan neljä eri versioita: paita 3/4-hihoilla tai holkkihihoilla, tunika 3/4-hihoilla ja kaftaani. Lisäksi tunikan voi tehdä taskuilla tai ilman. Pidän kovasti siitä, että yksi kaava on muunneltavissa moneen eri vaatteeseen.  Minä halusin nyt tehdä helpoimman kautta, eli tein tunikan ilman taskuja.

s.67   
Kaavoissa oli minusta hiukan epäselvyyttä, sillä tunikan etu- ja takakappaleet piti piirtää kahdessa osassa, eivätkä osat rimmanneet, vaikka kuinka tarkistin. Niinpä jouduin hieman säätämään kaavojen kanssa. Lisäksi olisi kauhean kiva, jos kaavoissa käytettäisiin aina eri värejä kuin pelkkää mustaa.

Ompeluohjeet olivat minusta ihan selkeät seurata, vaikka hiukan häiritsi, kun piti tarkistaa monesti, seuratako a, b c, d tai jotain muuta mallin ohjetta. 

Tein oman mekkoni XL-koossa violetista, pellavan näköisestä puuvillasta. Hieman kavensin rintojen kohdalta vielä ensimmäisen sovituksen jälkeen. Tällainen siitä tuli:


Kirjassa on myös kivoja asusteiden ohjeita, kuten koruja, huiveja ja kasseja. Nämäkin ovat tottakai helppoja toteuttaa.

 Lempivaatteita on täyteläisen monipuolinen ompelukirja naiselle kuin naiselle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kovin isokokoiselle XL-koot eivät riitä, sillä minäkin jouduin hieman suurentamaan kaavaa saumanvaran verran, ja käytän kuitenkin enimmäkseen L-kokoja.

Kirja on jaettu neljään vuodenaikaan, jotta jokaiseen säähän löytyy sopivat vaatteet. Materiaalivalinnoilla kesän kevyestä hameesta tai jakusta tulee syksyyn ja talveen sopivampi.

Tämä kirja on sinulle, joka arvostat ajattomia, luonnonkuiduista ommeltuja vaatteita, etkä haahuile muotitrendien perässä. Haluat ommella käytännöllisiä vaatteita nopeasti, etkä tuhrata aikaasi tuskastuttaviin yksityiskohtiin. Suosittelen tarttumaan tähän kirjaan!

Samantyylisiä kirjoja:
5 kommenttia:

MammaHoo kirjoitti...

Edelleenkin miksi vain kokoon XL asti, entä me kookkaammat ladyt?

Heidi P kirjoitti...

Totta, kokoskaala olisi voinut olla laajempi!

Marjatta kirjoitti...

Hei, kirja on todella inspiroiva ja kiva ommella vaihteeksi muusta kuin joustavasta. Samaa mieltä, että kaavoissa olisi voinut käyttää eri värejä selkeyden saamiseksi. Saisko tuosta palautteen .Minulla kyllä osat sopivat. Tein holkkihihaisen paidan ja mekko on tekeillä. Tämä kirja on saanut minut todella innostumaan...
Marjatta

Heidi P kirjoitti...

Totta, ainaiset trikoo-ohjeetkin alkaa välillä kyllästyttää. Mukavaa, että olet innostunut sinäkin kirjasta. Mullakin on vielä suunnitteilla kesäksi tuosta mekkoa ja tunikaa. Ehkä juuri tuossa minun tunikan ohjeessa on sattunut virhe, kun minulla ei vain millään täsmännyt ne osat toisiinsa. Outoa.

Tuija kirjoitti...

Postissa sain juuri oman Lempivaatteita -kirjan, jota olen himoinnut jo pitkään. Toivottavasti se innostaa ja saan kateissa olleen ompeluinnostukseni taas viriämään. Terveisin Tuija