keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Kirjaesittely: Emman kakkukirja

Emman kakkukirja - leivo, kuorruta, koristele: Emma Iivanainen.


Palkittu kakkutaiteilija Emma Iivanainen paljastaa tässä kauniissa kirjassa parhaat reseptinsä kakkujen leivontaan, kuorruttamiseen ja koristeluun. Kuppikakut, paistetut juustokakut, suklaakakut ja täytekakut hurmaavat maullaan ja koristeluillaan. Emma opastaa, miten kakku kootaan oikeaoppisesti ja kuorrutetaan kauniisti. Tutuiksi tulevat myös tekniikat erilaisten koristeiden valmistamiseen suklaakoristeista syötävään pitsiin. Kirja sisältää makeiden kakkujen koko kirjon superhelpoista pikaresepteistä näyttäviin juhlaluomuksiin.

Emma Iivanainen on itseoppinut kakkutaiteilija ja leivontakirjailija, jonka Suomen käsityön museo valitsi vuoden käsityöläiseksi vuonna 2013. Emma kirjoittaa säännöllisesti kansainväliseen Cakes & Sugarcraft -lehteen sekä kotimaiseen Kaneli & sokeri -lehteen. Emma pitää Maku-lehden verkkosivuilla omaa blogiaan Painted by Cakes. (Docendo)

Kustantaja: Docendo
Julkaistu: 03/2017
Sivuja: 160
Kirjailijan muut teokset: Emman makea joulu (Docendo 2016),   Emman makeat piirakat (Docendo 2016),   Emman kakut, leivokset ja jäätelöt (Docendo 2015),  Kakkutaidetta kotikeittiössä (Docendo 2014)
Kirjailijan blogi: http://www.maku.fi/blogit/painted-by-cakes
Arvostelukappale

Emman kakkukirja jatkaa samalla tyylillä, kuin Emma Iivanaisen aiemmat leivontakirjat: kuvat ovat kauniisti sommiteltuja, ohjeet selkeitä ja reseptit vaihtelevat simppeleistä valkosuklaatikkareista övereihin kakkuihin.  Kirjan alussa on tekniikka- ja raaka-aineopastusta, ja vaikka nämä löytyy lähes jokaisesta leivontakirjasta, tykkään lukea ne joka kirjasta uudestaan, koska jokaisella leipurilla on omat kätevät niksinsä jaettavaksi.

s. 144

s. 126



Reseptien alkupuoliskolla on erilaisia kakkutikkareita ja marenkeja, joita Iivanainen suosii aiemmissakin teoksissaan. Itse nappasin heti s'mores-tikkareiden ohjeen tyttäreni synttäreitä varten. Vaahtistikkareita olen tehnyt toki ennenkin, mutta on hauska idea käyttää tikkuina suolatikkuja.

s. 55



 Kakkuohjeista löytyy tasapuolisesti kermakakkuja, hyydytettäviä kakkuja, muutama kuivakakku, jäätelökakkuja ja mutakakkuja - pikkuleipiä ja kuppikakkuja unohtamatta. Löydän Iivanaisen kirjoista, niin myös tästäkin, sellaisia ohjeita, joihin en ole vielä muualla törmännyt, kuten lakritsimutakakun ohjeen. Sitä on kokeiltava!

s.114

Koristelut ovat taas vertaansa vailla, eikä minun taidoillani (ja hermoillani) moniakaan niistä aleta toteuttamaan. Iivanainen suosii koristeluissaan kermapursotuksia ja erilaisin tekniikoin toteutettuja kukkia. Hauskoja vohvelipaperikukkia voisin kuitenkin joskus kokeilla:

s. 156-157

Tämä musta sokerikuorrutekakku vohvelipaperikukkakoristein erottuu varmasti edukseen juhlapöydässä (s. 154)

Kokeilin itse kirjan ohjeista vadelmamoussekakkua. Kakun päälle tuleva valkosuklaa olisi pitänyt paahtaa, mutta ostin vahingossa vääränlaista suklaata ja päädyin vain pilkkomaan sen kakun päälle. Vadelma maistuu kakussa hyvin ja koostumuksesta tuli ihanan sileää.

s. 94

Monia kokeilemisen arvoisia, vähemmän tai enemmän tuttuja leivonnaisten ohjeita kirjan sivuilta mieleeni painoin:

Meillä tehdään tänä vappuna suklaakuorrutteisia marmoridonitseja (s. 70)

Olen hulluna sitruunapulliin, ja ilahduin, kun niiden ohje löytyi kirjasta (s.91)
Lapseni tilasivat näitä hurjia kuppikakkuja ensi halloweeniksi. (s. 78)

Emman kakkukirja on kätevä kattaus eri kausiin huomioituja ohjeita: mm. pääsiäinen, halloween ja kesäjuhlat on huomioitu koristeluissa. Lastenjuhliin löytyy takuuvarmoja hittejä, siitä pitävät huolen erilaiset tikkarit, jäätelökakut, marengit, kuppikakut ja pikkuleivät.  Suosittelen erityisesti kesän juhlia suunnittelevalle!

Samantyylisiä kirjoja:


Juustokakkuja rakkaudella: Christin Geweke

Emman makeat piirakat: Emma Iivanainen

Emman kakut, leivokset ja jäätelöt: Emma Iivanainen

Kinuskikissa taikaa klassikot uuteen muotoon: Sini Visa

Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia: Pille Enden ja Lia Virkus

Ei kommentteja: