keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kirjaesittely: Pellavasydän ja käpykranssi

Pellavasydän ja käpykranssi - Koristeita luonnonmateriaaleista: Tiina Rinne

"Lähiluonto on materiaalien runsaudensarvi, josta löytyvät tarvikkeet joka vuodenaikaan sopiviin koristeisiin. Luonnonmateriaaleja on miellyttävä työstää, niissä jokaisessa on oma tuntunsa ja tuoksunsa. Luonnon antimista tehdyillä koristeilla teet kodistasi viihtyisän ja luonnonmukaisen jokaisena vuodenaikana. Kulje avoimin silmin luonnossa ja poimi käyttöösi kauneimmat raaka-aineet. Kirjan selkeät ohjeet antavat tekeville käsille iloa ja inspiraatiota omien koristeiden tekoon.

Kirjan ohjeet on julkaistu aikaisemmin erillisissä teoksissa Risupupu ja sammalsydän sekä Kaislatähti ja laventelikranssi."(Gummerus)

Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 02/2017
Sivuja: 214
Kirjailijan aiemmat teokset: Valo leikkii paperilla (Gummerus 2015), Kaislatähti ja laventelikranssi (Gummerus 2014), Risupupu ja sammalsydän (Gummerus 2012), Kauneimmat pajutyöt (Gummerus 2002)
Arvostelukappale

Tiina Rinne on koonnut kahdesta aiemmin julkaistusta askartelukirjastaan yhden monipuolisen ja toimivan paketin, jossa erilaisista materiaaleista askarreltavat työt on lajiteltu omiin ryhmiinsä ja myös vuodenaikojen vaihtelut on huomioitu kirjan rakenteessa. Kirjassa on kätevästi omat lukunsa tuohelle, pajuille, betonille, varvuille ja risuille, kesäpuutarhan antimille, ajopuun kappaleille, kävyille, sammaleelle, syksyn sadolle, havuille, kristallille ja raudalle ja jäälle. 

Kranssien ystävien iloksi kirjassa on tosi monta kranssiohjetta. Tulevia kesän juhlia, kuten häitä, ajatellen esimerkiksi luonnonkukista, pajuista tai tuoreista koivunoksista tehdyt kranssit ovat todella näyttäviä koristeita, etenkin jos ne taivuttelee sydämen muotoon. Loppukesästä kranssin voi taiteilla vaikka vehnäntähkistä tai timoteiheinistä. Syksymmällä pihlajanmarjat ovat todella kauniita koristemateriaalia, ja jouluun sopii loistavasti esimerkiksi tuohi-, naava-,  käpy- ja sammalkoristeet.

Jouluinen naavakranssi

Syötävä kesäkranssi
Todella kaunis mustikanvarpukranssi onnistuu mihin aikaan vuodesta vaan

Minä haaveilin tekeväni kirjan kannen kauniin pääsiäiskranssin, mutta koska kevät oli kamalan myöhässä tänä vuonna, sopivan kranssimateriaalin hankkimisen kanssa oli ongelmia. Niinpä pääsin tekemään mieluisen kranssini vasta nyt, kun kesä viimein tuli. 


Tällainen koivusydänkranssi ei tarvitse muuta matskua kuin koivunoksia (maanomistajan luvalla tai juuri kaadetuista puista) ja rautalankaa sekä pellavanarua. Lehtiä oli hieman liikaa, sillä kirjan ohjeen mukaan oksissa olisi saanut olla vain vähän silmuja ja lehdenalkuja, mutta kun tämä kevät... Tällaiset koristeet sopisivat erittäin hyvin häihin koristeeksi, mutta kannattaa ottaa huomioon, että lehdet kuihtuvat melko pian, joten kranssit pitäisi tehdä melko lähellä hääjuhlaa. Jos haluaa kestävämmät sydämet, kannattaa riipiä lehdet kokonaan pois, ja kiinnittää vaikka pieniä lehtioksia kranssin koristeeksi juuri ennen hääjuhlaa.Vaikka hehkutan erityisesti kirjan kranssiohjeita, löytyy tästä toki paljon muutakin. Erilaiset eläinhahmoiset koristeet ovat hauskoja puutarhan koristeita, kuten sammalhirvi ja koivunoksa/sammalkurki, ja sammalesta voi tehdä vaikkapa pehmoisen maton mökin ovelle. Sammalen ja metallilangan avulla voi tehdä kirjaimia, mikä voisi olla hauska idea hääjuhlan koristuksessa: hääparin sammalkirjaimet seinällä. Kirjaimia voi myös taiteilla villiviinin oksista. Ajopuun kappaleesta saa kauniin avaimenperän vaikkapa veneen avaimelle. Luonto on pullollaan erilaisia materiaaleja, ja kun talvella materiaalien hankinta vaikeutuu, voi tehdä kirjan ohjeilla vaikka kauniita jää- ja kristallikoristeita.

Kynttiläkoriste ajopuun kappaleista

Tammenterhosydän

Pellavasydän ja käpykranssi on osoitus siitä, ettei aina tarvitse kuluttaa omaisuuksia askartelumateriaaleihin, kun viitsii hiukan katsella ympärilleen ja poimia materiaalit ympäröivästä luonnosta, kunhan muistaa tarkistaa, mitä jokamiehenoikeus lupaa kerätä metsästä. Tämä on hyvin hyödyllinen teos kaikkina vuodenaikoina.

Muissa blogeissa:


Ei kommentteja: