keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kirjaesittely: Armas aika - nautiskelijan kesä

Armas aika - nautiskelijan kesä: Paavo Halonen, Antti Kauppinen ja Ulla Kokki.

"Villivihreää, lähiruokaa, luonnon antimia ja kesän kauneutta

Suomalainen kesä alkaa savuttavalla leivinuunilla, miljoonilla hyttysillä ja yli-innokkaasti verkkokalvoille räjähtävällä kevätvihreällä. Täyteen pakatun automatkan keräämä staattinen riitasähkö purkautuu helpolla hyvällä ruoalla.

Nopeita piknik-eväitä, tulella kypsennettäviä herkkuja, hidasta mökkiruokaa sadepäiviin Tässä kirjassa tietokirjailija Kauppinen, valokuvaaja Kokki ja kuvataiteilija Halonen tutkivat, miten kesä pelastetaan nautinnolle. Reseptejä siivittävät niihin liittyvät tarinat.

Kirjassa tutustutaan myös erilaisiin kesänviettotapoihin. Miten nauttia juhannuksesta tyhjässä kaupungissa? Mitä herkkuja valmistuu itäsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa? Miltä kesän juhlaperinteet näyttävät hartaan ortodoksin mökillä?

Ruokaohjeiden ohella kirja tarjoaa inspiraatiota kattaukseen, koristeluun ja erilaisiin asetelmiin kesäisestä luonnosta löytyvillä materiaaleilla. Reseptien ainekset painottuvat kesän antimiin villivihanneksia unohtamatta. Suurin osa ohjeista sopii vegaaniruokavalioon sellaisenaan tai vähän muunneltuna." (S&S)


Julkaistu: 05/2017
Kustantaja: S&S
Sivuja: 229
Tekijöiden aiemmat teokset: Armas aika - intohimona joulu (S&S 2015)
Arvostelukappale


Kesällä kaipaa näppäriä reseptejä eväsretkille ja piknikilles sekä mökkiruokien  ja helppojen vierasvaraleivonnaisten ohjeita. Siihen Armas aika - nautiskelijan kesä tarjoaa monipuolisen avun. Leivontaohjeita kirjassa on ihan mukavasti, mutta etenkin monipuoliset ruokareseptit ilahduttavat. Kasvisten ystäviä hemmotellaan, sillä kasvikset ovat suurimmassa osassa ohjeita avainasemassa.


Kuva: Ulla Kokki

Perinteiset kesäkeitot, mokkapalat, karjalanpiirakat, croissantit ja tiramisut sopivat varman päälle pelaaville, mutta jos kaipaa hiukan eksoottisempia makuja, voi tehdä vaikka sushia, minttutsatsikia, seitania, kesärullia vietnamilaisella dipillä ja kolasataylla. Smoothiet on nimetty hassusti surveloiksi ja kirjan lopussa on myös raikkaiden kesäjuomien, kuten punaisen ja valkoisen sangrian, ohjeet.

Minä tein kirjan ohjeen mukaan välimerellisiä lihapyöryköitä,  tomaatti-paprikalisuketta ja jälkkäriksi raparperibritaa. Korianterin voimakas maku lihapullissa oli liikaa lasten suuhun, mutta lisuke maistui nuorimmaiselle ja ihanan kirpsakka raparperibrita oli menestys kaikkien mielestä.




Armas aika - nautiskelijan kesä on nimensä mukaisesti täydellinen kirja kesäiseen nautiskeluun, mutta siitä riittää toki iloa talveksikin, kun haluaa taas palauttaa muistoja kesän makunautinnoista.

Muissa blogeissa: 

Leena Lumi
Lasituvan Miniatyyrit


Ei kommentteja: