maanantai 5. syyskuuta 2016

Kirjaesittely: Letut ja pannukakut

Letut ja pannukakut: Lisa Finckenhagen.

"Jokainen päivä on pannukakkupäivä!

Letut, räiskäleet, plätyt ja pannukakut – rakkaalla herkulla on monta nimeä. Pannukakku taipuu makeaksi, suolaiseksi, mausteiseksi ja hedelmäiseksi herkuksi.

Pannukakut-kirja tarjoaa parhaat ohjeet niin suolaisiin kuin makeisiin lettuihin ja pannukakkuihin. Ryyditä ruokaisat letut punajuurella, kurpitsalla, speltillä, kvinoalla ja chilillä tai taio makeita omenaisia, suklaisia tai persikkaisia herkkupannareita. Helppoa ja yksinkertaista!
Terveelliset kaura-banaanipannukakut tuovat energiaa arkeen ja kirjan unohtumattomat kastikkeet ja täytteet kruunaavat herkkuhetket. Ohjeita myös gluteenittomiin, maidottomiin ja munattomiin pannukakkuihin.
Kekseliäät pannukakkureseptit valloittavat! (#kirja)

Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 08/2016
Norjankielinen alkuteos: Pannekaker (Cappelen Damm 2015)
Suomentanut: Jenna Pahlman
Valokuvat: Sara Johannessen
Sivuja: 128
Kirjailijan aiemmat (norjankieliset) teokset: Slikkepott -  mine beste kakeoppskrifter (Font 2013), Fredag hele uka (Font 2011)
Kirjailijan blogi: http://www.bama.no/lisesblogg/
Arvostelukappale

Lettuihin ja pannareihin sisältyy rutkasti mielleyhtymiä, jotka tuovat mieleen lapsuuden, mummolareissun, vapputorilla käynnin, markkinat, Pelle Hermannin... En ole koskaan ruvennut hienostelemaan lettujen kanssa, vaan olen tehnyt lettutaikinan aina samalla reseptillä ja höysteeksi tarjonnut kermavaahtoa ja vadelmahilloa. Pannaria teen harvemmin, mutta siihenkin olen ruukannut tarjota samat lisukkeet kuin lettujenkin kanssa (meillä päin ne ovat muuten useimmiten lättyjä tai räiskäleitä).

Norjalaisen Lise Finckenhagenin Letut ja pannukakut innostaa kokeilemaan ihan uudenlaisia juttuja. Ties kuinka kauan olen miettinyt, että pitäisi kokeilla letuista jotain suolaista versiota, mutten ole vain saanut aikaiseksi. Nyt sain. Tein kirjan ohjeella cannelloja pinaatin ja ricotan kera. Paistoin ensimmäistä kertaa ikinä ohuita lettuja, eikä se ollut ollenkaan vaikeaa.

Kirjan sivuilla on runsaasti kuolattavan ihania makeita herkkuja, mutta ruokaisat, suolaiset annokset ovat mielestäni kirjan vahvuus. Heti ensimmäiselle aukeamalle on koottu kaikki lettu- ja pannaritaikinaohjeet, joita kirjan resepteissä tarvitaan: rouheiset letut, amerikkalaiset pannukakut, perinteiset letut, munattomat, maidottomat ja gluteenittomat amerikkalaiset pannukakut ja ohuet letut. Samat ohjeet on myös kätevästi viimeisellä aukeamalla, joten ne löytyvät helposti ja vaivattomasti.


 Ohjeita erilaisiin makeisiin lisukkeisiin löytyy kätevästi koottuna omalle aukeamalleen.
Tein kokeeksi myös amerikkalaisia pannukakkuja, ja vaikka taikina oli hiukan työläämpi tehdä kuin tavallinen lettutaikina, se oli sen väärti. Pannareihin laitoin lisukkeeksi kermavaahtoa ja tuoreita mustikoita - nam!
Letut ja pannukakut -kirja sopii hyvin vaihtelunhaluisille kotikokeille, lastenkutsuja järjestävälle tai kahvipöydän tarjottavia miettivälle. Suosittelen kokeilemaan!

Letut ja pannukakut muissa blogeissa:

Ullan luetut kirjat
Lasituvan miniatyyrit

Ei kommentteja: