perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kirjaesittely: Voileipäkakkukirja.

Voileipäkakkukirja: Markku Kopra ja Sari Tammikari.

"Voileipäkakku on herkku, joka herättää monissa, etenkin 1970–1980-lukujen lapsissa nostalgisia muistoja. Sehän on ollut juhlapöydän olennainen osa niin häissä kuin hautajaisissakin.


Nyt on aika päivittää tuo kerrassaan erinomainen ruoka 2010-luvulle ja trendien harjalle! Markku Kopran ja Sari Tammikarin Voileipäkakkukirja tarjoaa lukuisia uusia reseptejä perinteiselle ajatukselle: niin makean kuin suolaisenkin ystäville, niin kalan, lihan kuin kasvistenkin suosijoille. Voileipäkakku on joskus koettu työlääksi tai hankalaksi valmistaa, mutta näin ei ensinkään ole – ja uusien ja monipuolisten makuyhdistelmien käyttäminen kakkuihin on yksinkertaisesti riemukasta puuhaa, jonka lopputulos on poikkeuksetta suussasulava.

Mukana on myös kakkuihin parahultaisen leivän resepti sekä tietysti suositukset valmiiden leipien käyttäjille."


Julkaistu: 02/2016
Kustantaja: Teos
Valokuvat: Sari Tammikari
Sivuja: 160 
Arvostelukappale

Voileipäkakku on jotakin sellaista, mitä tekee usein mieli, mutta koska sillä on niin vahva juhlaherkun leima, sitä ei tule minulla useinkaan tehtyä. Minusta voileipäkakku ei mene ikinä pois muodista, vaan se on edelleen suosikkini juhlapöydän suolaisena herkkuna.  

Olen aiemmin esitellyt blogissani ruotsalaisen Kristina Erikssonin kirjan Herkulliset voileipäkakut, pikkusuolaiset ja lämpimät leivät (Mäkelä 2015), jossa on harmikseni suurin osa ohjeista kala- ja rapuvoittoisia voileipäkakkuja. Onnekseni tässä Markku Kopran kirjoittamassa ja Sari Tammikarin valokuvaamassa Voileipäkakkukirjassa on taas monipuolisemmin myös liha- ja kasvisvoileipäkakkuja.

Kirjoittaja lupaa  päivittävänsä voileipäkakun 2010-luvulle. Siinä hän mielestäni onnistuukin: kirjan ohjeissa on tuulahduksia Välimeren maiden ruokakulttuurista. Lisäksi kirjan kakuissa on epätyypillisempiä täytteitä, mitä voileipäkakuissa on totuttu maistelemaan: mangosalsaa, mustaherukkaa, nyhtöpossua, aprikoosia... Ravintolasta tuttuja makuja yhdistellään Surf & Turf -kakussa sekä Club Sandwich -kakussa.

Mukava lisä kirjassa on leipien, majoneesin, aiolin, tomaattimarmeladin ja sipulihillokkeen ohjeet. Myös valkoisia jauhoja vältteleville on oma leipäohjeensa.

Minä innostuin kokeilemaan viikonlopun kunniaksi salamikääretorttua, jonka täytteeseen pilkotaan herkkukurkkua, paprikaa ja ruohosipulia. Kääretorttu koristellaan tuorejuustolla, vesikrassilla ja paprikasilpulla. Oikein mahtava perjantaiherkku tuli tästä!
Voileipäkakkukirja on mainio opas valmistujaisjuhlia silmällä pitäen. Silti ohjeista löytää myös sellaisia vaihtoehtoja, joita voi tehdä ihan vain illanistujaisiin tai - vaikkapa ihan huvikseen.


Ei kommentteja: