perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kirjaesittely: Makeaa - marjoista ja hedelmistä

Makeaa - marjoista ja hedelmistä: Liisa Westerberg

"Raikasta, maukasta ja tietysti Makeaa! Koko Suomi leipoo -ohjelman voittajan, Liisa Westerbergin toinen kirja kokoaa yhteen herkullisimmat marja- ja hedelmäreseptit mummon mustikkapiirakasta tämän hetken tyylikkäimpiin nakukakkuihin.

200 sivua upeita kuvia ja toinen toistaan herkullisempia reseptejä tarjoaa parhaat leivonnaiset vuoden jokaiseen sesonkiin ja tilanteeseen. Ilostuta yllätysvieraita 15 minuutin juustokakulla tai täytä juhlapöytä kakuilla, piirakoilla ja pullilla. Selkeiden vaihekuvien avulla onnistuvat myös ranskalaiset klassikot, kuten croissantit tai rapeat tuulihatut.

Kirjan ohjeilla leivot koko vuoden. Keväällä herkuttelu aloitetaan eksoottisilla hedelmillä, kesällä nautitaan puutarhan antimista ja syksyllä suunnataan marjametsään. Talvella leivotaan sitrushedelmistä ja koko vuoden maut säilötään purkkeihin.

Makeaa marjoista ja hedelmistä jatkaa leivontakirja Makean ja Makeaa -blogin tyyliin selkeillä ohjeilla ja rennolla asenteella. Mehevät piirakat ja maistuvat kakut viimeistellään juhlapöydän kruunuiksi yksinkertaisin vinkein. Upeat kuvat nostavat veden kielelle ja on vaikea valita mitä seuraavaksi leipoisi.
(Readme.fi)


Kustantaja: Readme.fi 

Julkaistu: 04/2016
Sivuja: 200
Kirjailijan aiemmat kirjat: Makeaa - Leivontakirja (Readme.fi 2015)
Kirjailijalta tulossa: Makeaa joulua (Readme.fi 09/2016) 
Kirjailijan blogi: http://www.makeaa.fi/ 
Arvostelukappale 

Minä en ole seurannut Koko Suomi leipoo -ohjelmaa telkkarista, joten Liisa Westerberg herkullisine leipomuksineen ei ole minulle ennestään tuttu. Olin hyvin haltioissani saadessani tämän muhkean, raikkaan leivontakirjan käsiini. Erityisesti tykästyin heti siihen, että tässä kirjassa hedelmät ja marjat ovat pääosassa. Kirjassa ei kuitenkaan jumituta pelkästään kotoisiin puolukoihin ja herukoihin, vaan myös eksoottisemmat hedelmät ja marjat hyödynnetään.

Kirjan hienona ja hyödyllisenä aloituksena on satokalenteri, jossa on esitetty kirjassa käytettävien hedelmien ja marjojen luonnolliset satokaudet, jolloin niitä tulee käytettyä  parhaimmillaan. Taulukon mukaan nyt huhtikuussa kannattaisi hyödyntää sitruunaa ja greippiä, kun taas ensi kuussa alkaa raparperileivonnaisten kulta-aika (mikäli säät sallii).

Satotaulukkoa hyödyntäen kokeilin mehevää verigreippi-unikonsiemenkakkua. Myönnettäköön, etten ole ikinä leiponut greipistä mitään, ja unikonsiemeniäkin olen laittanut pelkästään leipien päälle. Tämä mehevä kakku sai sisäänsä greipinkuoriraasteen lisäksi luonnonjogurttia ja paistonlkeen se kostutettiin greippimehu-tomusokeriseoksella. Tuli hyvän makuista kakkua, hiukan kirpeää ja mukavan kosteaa. Kakusta osa jäi kumottaessa vuokaan, sillä en totellut ohjetta ja laittanut leivinpaperia vuokaan, mutta koska tämä ei ole täydellisyyksien blogi, voin julkaista kuvan valmiista, rähjäisestä kakusta.

Kirjassa on monenlaisia ohjeita herkullisiin leivonnaisiin, kakkuihin, torttuihin sun muihin, mutta minulla ei tehnyt tällä kertaa kauheasti mieli tehdä mitään niistä, vaan silmäni nauliintuivat punaherukka-marenkijäätelön ohjeeseen. Sain juuri siskoltani jäätelökoneen, ja vaikka tässä ohjeessa ei vaadittu jäätelökonetta, päätin testata sitä - saanpahan nopeampaa kylmää jätskiä. Tähän unelmaiseen jätskiin tein itse pakastetuista punaherukoista kirpeänmakean kastikkeen, maustoin jäätelömassan vaniljatangolla  ja glukoosisiirapilla ja murensin sekaan marenkia 


Kirjan ohjeet on jaoteltu kolmeen eri vaikeustasoon. Mukava lisä on myös mahtavat makuparit -sivu, josta voi etsiä vinkkejä sopiviin makuyhdistelmiin. Sitruuna ja rosmariini, mustikka ja kaardemumma, mansikka ja laventeli, luumu ja hunaja - miltäs kuulostaa? Tästä sivusta tullee olemaan minulle hyötyä monet kerrat, kun mietin sopivia makuparejaTästä kirjasta tulee uusi suosikkini, jonka aion kaivaa esiin yhä uudestaan. Satotaulukosta aion katsoa, mistä marjasta tai hedelmästä milloinkin kannattaisi tehdä leipomuksia perheen tai vieraiden iloksi. Kirjassa on sen verran mahtava määrä ohjeita, ettei kokeilut lopu ihan heti kesken. Odotan myös innolla ensi syksynä ilmestyvää teosta Makeaa joulua, jossa on varmasti makeaa kirjan täydeltä - ja mahan.

Samantyylisiä kirjoja:

Emman kakut, leivokset ja jäätelöt: Emma Iivanainen.
Minikakut - Herkuttelijan keittiössä: Carla Bardi.
Parhaat piirakat - 50 suolaista ja makeaa herkkua kotikeittiöstä: Tiia Koskimies.
Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia: Pille Enden ja Lia Virkus.
Helppoa ja hyvää: Suklaa - herkkuja, joista tulee hyvä mieli.


 

Ei kommentteja: