sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Kirjaesittely: Taikinakirja - yhdestä taikinasta useampi herkku

Taikinakirja - Yhdestä taikinasta useampi herkku: Mari Moilanen

"Kääretorttuja, piirakoita, pannukakkuja, banaanikakkua. Kirja esittelee kekseliäitä luottoreseptejä arkeen ja juhlaan. Helppoja herkkuja voi tehdä moneen makuun, sillä samasta taikinasta muokataan niin suolaista kuin makeaa tai muuten vaan monenlaisia makupaloja - erikoisruokavalioita unohtamatta.

Taikinakirja on ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilasen neljäs, silmänruokaa, tuoretta reseptiikkaa ja leivontavinkkejä viljelevä teos kaikille leivonnasta innostuneille." (Kirjapaja)


Kustantaja: Kirjapaja
Julkaistu: 05/2018
Sivuja: 167
Kirjailijan aiemmat teokset: Sitä parempi soppa - Puoli kuuta nokkosesta, perunasta ei päivääkään (Kirjapaja 2015), Sitä parempi soppa - mitä yhdessä kokataan (Kirjapaja 2014), Syötäviä vietäviä -lahjoja keittiöstä (Kirjapaja 2016)
Kirjailijan blogi: Jotain maukasta
Arvostelukappale

Sainpas kesän kynnyksellä käsiini tällaisen näppärän kokoisen, kauniin vaaleanpunakantisen leivontakirjan, joka ei mahtaile nimellään. Taikinakirja on nimenomaan taikinakirja, mutta jos luulet tavaavasi kirjasta vain pelkkiä erilaisten kakku-, pulla- ja piirakkapohjien variaatioita, erehdyt. Nimittäin Mari Moilasen Taikinakirja lähtee toki liikkeille taikinoista, jotka ovat kieltämättä hyvin olennainen osa onnistunutta leipomusta, mutta laajentaa repertuuariaan erilaisiin täytteisiin ja käy lävitse kattavan tarjonnan myös esimerkiksi pannukakkujen, vohvelien ja leipävanukkaiden maailmassa - lisukkeita unohtamatta.

Gluteenittomat kinuskibrowniet ovat erikoisempi versio brownieista

Suklaatäytteinen banaanikakku on yksinkertaisuudessaan kaunis

Mustikka-jäätelökakkuleivokset ovat kauniita ja takuulla herkullisia

Passion Ice Box -cake on yksi pakastimessa tehtävistä kakuista
Taikinakirja on jaoteltu jopa kahteentoista eri osioon, joista yksi on erilaisille lisukkeille, ja loput eri taikinoille ja niiden täytevariaatioille. Kirja alkaa piirakkaosiosta, ja erilaisiin piirakoihin löytyykin suhteessa eniten reseptejä. Peruspiirakkataikinan jauhoina käytetään spelttijauhoja, ja samasta piirakkapohjasta taittuu kätevästi niin makeat kuin suolaisetkin piirakat. Minä tekaisin peruspiirakkataikinasta herkullisen boysenmarjapiirakan (johon jouduin laittamaan vadelmia, koska en siihen hätään löytänyt boysenmarjoja.)

 Herkullisen piirakan lisukkeeksi tein maukasta hapankermavaahtoa.


Pidän kovasti kirjan vinkkiosioista, joista saan paljon hyviä neuvoja onnistuneen taikinan tekemiseen. Moilasen kuvat ovat taidokkaita. Gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja löytyy ajan hengen mukaisesti. Ainoa, mitä jäin ihmettelemään, on kuppikakku- ja kuivakakkutaikinaohjeiden uupuminen. Mukava erikoisuus on kuitenkin osio, jossa on erilaisia crumble-herkkuja. Suosittelen lämpimästi tätä monipuolista ja selkeää kirjaa herkkusuille, niin vähän leiponeille kuin konkareillekin.

Muissa blogeissa:

Sweet Food O'Mine

Samantyylisiä kirjoja blogissani:

Emman makeat piirakat: Emma Iivanainen.
Makeaa - marjoista ja hedelmistä: Liisa Westerberg
Emman kakkukirja: Emma Iivanainen
Letut ja pannukakut: Lisa Finckenhagen
Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat:Jessica Frej & Maria Blohm

Ei kommentteja: