tiistai 23. lokakuuta 2018

Kirjaesittelyt: Virkkaisinko muovista vai neuloisinko pehmeistä langoista?

Otan tällä kertaa esittelyyn kaksi tänä vuonna Moreeni-kustannuksen julkaisemaa kirjaa, joissa käytetään hyvin erilaisia materiaaleja: muovia tai pehmoisia lankoja. Toisessa virkataan, toisessa neulotaan. Toisessa tehdään erilaisia kodin käyttöesineitä ja asusteita, toisessa ihastuttavia hartiahuiveja. Esittelyssä on yhtä aikaa Satu Latvatalon Plastiikkia, plastiikkia! sekä Janina Kallion Lumoavat neulehuivit.Plastiikkia, plastiikkia! Virkkaa kaunista muovipusseista: Satu Latvatalo

"Muovipusseista syntyy kosteudenkestäviä käyttö- ja koriste-esineitä kotiin ja kesämökille.Virkkaustöiden materiaalina ovat myrkyttömästi palava polyeteeni-rullapussi ja kaupan muovikassit.Uudista ja kierrätä tarpeettomaksi jääneet purkit, narut ja muut muoviesineet! "

Kustantaja: Moreeni
Julkaistu: 07/2018
Sivuja: 160
Kuvat: Satu Latvatalo ja Satu Kontinen.
Arvostelukappale

Satu Latvatalon kirjassa pistetään kaupan muovipussit, roskapussirullat ja jätesäkit uuteen uskoon. Ohjeissa on monenlaisia kodin käyttö- ja koriste-esineitä, mutta myös esimerkiksi laukkuja, reppuja ja pistokkaita. Minulla alkoi heti kiilua silmissäni läheisen kauppani oman merkin roskapussirullat, jotka ovat herkullisen värisiä. Hain heti lilan roskapussirullan ja aloin työn touhuun. Itse suikaleiden leikkaaminen ja solmiminen pitkäksi nauhaksi oli oikeastaan työn vaativin osuus, mutta kesähelteillä terassilla äänikirjaa kuunnellen se sujui kuin itsestään. Päätin virkata kivat Viljava-pöytätabletit.


 Häpeäkseni minun täytyy myöntää, ettei minulla ole esittää teille valmista tablettia, saati monta sellaista, sillä minun työni alkoi käpristyä liikaa lopussa, enkä ole saanut vielä purettua ja korjattua sitä. Alku lähti kuitenkin hienosti käyntiin, eli ehkäpä joskus minulla on vielä valmiit tabletit. Tai edes se yksi.Muovipussi ei ole mitään helpointa virkattavaa, sillä se on aika nihkeää käsitellä. Ohjeita on kirjassa monentasoisia, joten vaikkapa pelkkä kori voisi olla aloittelijalle sopiva aloittaa, tai pienoinen avaimenperäpurkki.

Pitsinen kassi, kirjankannet, kukkaro, koristekivet tai vaikkapa matto. Vain mielikuvitus on rajana.Muovipussista tehty tyynynpäällinen kestää kosteutta terassiolosuhteissa loistavasti.

Romanttinen peilinkehys voisi olla mahtava mökkituliainen.

Kirjan ohjeet ovat kesään ja mökkeilyyn otollisia, mutta tokihan siitä voisi löytyä jotain pukinkonttiinkin virkattavaa. Kierrätyksen kannalta muovista virkatut tuotteet ovat mahtavia: käytöstä poistuttuaan


Plastiikkia, plastiikkia! muissa blogeissa:

Suvikukkasia
Lasituvan Miniatyyrit 

Samantyylisiä kirjoja:

Narukerälle kyytiä. 16 kivaa ideaa kodin kaunistukseksi: Jemima Schlee.


Lumoavat neulehuivit by Woolenberry: Janina Kallio.

"Woolenberryn ihanat huiviohjeet vihdoin kirjana suomeksi! Kansainvälisesti tunnetun suomalaisen neulemerkin huiveissa heijastuu pohjoinen luonto ja vuodenaikojen vaihtelu.Kirjan 15 hienostunutta, minimalistisen kaunista huivimallia neulotaan ylellisistä, laadukkaista langoista."

Kustantaja: Moreeni
Julkaistu: 07/2018
Sivuja: 137
Kuvat ja kuvitukset: Ilona Savitie ja Riikka Forsström
Kirjailijan nettisivut: http://www.woolenberry.com/
Arvostelukappale


Minä rakastan hartiahuiveja, koska olen melko palelevaa sorttia, ja etenkin niska-hartiaseutuani alkaa helposti paleltaa vetoisassa paikassa (kyllä, olen mummoutumassa...) Niinpä tämä Janina Kallion teos saa minut haukkomaan henkeäni ja näen jo sieluni silmin itseni lempinojatuolissani juomassa lämmintä juomaa ja lukemassa kirjaa verhoutuneena johonkin näistä kirjan kauniista huiveista. Olen päättänyt vakaasti aloittaa nyt heti oman huivin tekemisen, mutta koska en uskalla luvata sen valmistuvan ennen kesää, esittelen kirjan jo nyt.

Kirjan ohjeet on jaoteltu neljään vuodenaikaan, joista jokaisessa on kolmesta neljään ohjetta.

(Kuvissa käyttämäni langat eivät ole ohjeissa suositeltuja lankoja, vaan sellaisia, mitä löysin omista laatikoistani ja joita voisin harkita käyttäväni ohjeissa. )

Ensimmäinen ihastukseni on kesäosion ohje Villikirsikoita/ Wild Cherries, joka ohjeessa suositellaan tekemään merinovillalangasta, mutta johon voisin käyttää mainiosti myös kuvan fuksianpinkkiä mohairlankaa. Ai että, tämä olisi aivan ihana.
                 
s. 58
Voisiko syksyisempää ollakaan kuin tämä syksyosion malli Loiste / Spotlight? Myös tähän suositellaan merinovillalankaa, mutta kuvan mohairlanka voisi sopia osin tähän huiviin, jolloin siitä tulisi hieman kirjavampi versio. Pitsiosat tekisin tietysti luonnonvalkealla.

s. 72
Kevätosion Lainehilla / Lake song olisi unelma myös valkoisella mohairlangalla neulottuna, vaikka kieltämättä tämä turkoosinsininen väri on ihanan merellisen houkutteleva. Jää harkintaan.

s. 24

Myöskin kevätosiosta huomioni kiinnittyy Karkelo / Flirty -nimiseen malliin, johon saisi hienoa lisäjuhlavuutta minipaljetein somistetusta langasta. Hapsut ovat ihanat! Tätä mallia mainostetaan helpoksi, joten pitäisikö minun tehdä tämä? Apua, en osaa päättää!

s. 30
Kuten tuskailustani voi päätellä, kirjan ohjeet saavat pään pyörälle valinnanvaikeudessa. Talviosiossa on vielä muutama paksumpi hartiahuivi, jos pitsiset versiot tuntuvat liian keveiltä. Ohjeet on selkeät ja mikä parasta, sanallisessa muodossa. Reipas neuloja voi ottaa vaikka tavoitteeksi neuloa hartiahuivin joka vuodenajalle. Minä yritän tehdä nyt edes yhden.

Lumoavat neulehuivit muissa blogeissa: 

Punatukka & kaksi karhua
Ihan kaikki kotona
Jossun lysti on

Samantyylisiä kirjoja:

Huiveja ja kaulureita - 36 nopeaa ja näpsäkkää neuletta: Fiona Goble.

Ei kommentteja: