maanantai 2. maaliskuuta 2015

Kirjaesittely: Kiitos hyvää.

Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteiinia: Virpi Mikkonen.


"Kiitos hyvää (Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia) yhdistää hyvinvoinnin ja herkuttelun. Raikkaat leivonnaiset syntyvät ilman sokeria, maitotuotteita, gluteeniviljoja ja hiivaa. Raaka-aineet ovat terveyttä edistäviä ja lopputulos herkuttelijan mieleen. Vaikka syö terveellisesti, ei tarvitse luopua makeista nautinnoista. - Mustikkaunelmakakku on tuleva avokadopasta (Otavan verkkosivuilta)" 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
143 sivua
kirjan nettisivut: www.kiitoshyvää.fi 
Arvostelukappale

Virpi Mikkonen (s. 13.7.1980) on oululaissyntyinen toimittaja ja reseptitaiteilija. Hänen esikoisteoksensa Kiitos hyvää sai alkunsa samannimisestä suositusta blogista, jota hän piti vuosien ajan. Hänen nykyinen, puhtaita nautintoja tarjoava nettisivustonsa on nimeltään Vanelja: www.vanelja.com





Myönnän, että olen suhtautunut hyvin epäilevästi nykyään vallalla olevaan buumiin, jonka mukaan leivonnaisiin ei ole pakko laittaa desitolkulla sokeria, voita, vaaleita jauhoja sun muita. Olen ajatellut, että kun kerran leivotaan, leivotaan kunnolla: on kermaa, tuorejuustoa, sokeria, voita. Mutta kun vuoden alusta minun oli pakko kohdata realiteetit ja alkaa miettiä tarkemmin syömisiäni, muutin käsityksiäni leipomisesta. Ehkäpä voisin kuitenkin kokeilla raakakakkuja, ja leivonnaisia ilman sokeria ja kermaa? Tämä Virpi Mikkosen kirja on täydellinen opas terveellisempään leivontaan.

Kiitos hyvää -kirja pitää sisällään kattavan määrän erilaisia suklaan ja makeisten, kakkujen ja piiraiden, keksien ja muffinien, jäätelöiden ja jäädykkeiden sekä lisukkeiden, hillojen ja levitteiden ohjeita. Kirja on kooltaan sopivan kompakti ja ulkoasultaan ja kuvituksiltaan seesteisen hillitty. Resepteissä käytetään paljon erilaisia pähkinöitä, raakakaakaota ja kaakaovoita, kookoskermaa, -maitoa ja -öljyä, makeutuksena muun muassa hunajaa ja aitovaniljajauhetta tai vaniljauutetta sekä jauhoina muun muassa pähkinäjauhoa, mantelijauhoa tai kookosjauhoa.

Alkuun minua hirvitti leipomisohjeiden raaka-ainelistat: kaapistani ei löytynyt kaakaovoita, kookosöljyä, ei monen sorttisia pähkinöitä eikä riisijauhoja. Pelotti, että leivonnan alkukustannukset käyvät liikaa kukkarolleni. Olin ostanut vuosi sitten pussillisen raakakaakaojauhetta, joten ilahduin, että sain sille viimeinkin käyttöä. Kun hommasin muutamia perusraaka-aineita kaappiin, seuraavan kerran ei leivonnan aloittaminen vaadi niin paljoa hankintoja.

Näillä aloitin:
kylmäpuristettu kookosöljy
kaakaovoi
aitovaniljasokeri (en löytänyt pelkkää jauhetta)
mantelijauhe

Kokeilin "suklaat ja makeiset"-osiosta "lasten lempisuklaan" ohjetta:

Kaakavoin ja kookosöljyn sulattelua
Hunaja ei ollut ikävä kyllä luomua...
Hyvältä näyttää!


Hmm, seuraavaksi ostoslistalle hienompia suklaamuotteja...

Näyttääpäs herkulliselle!

Kyllä nämä oli ihan oikeasti hyviä. Ne suorastaan suli suuhun!

 Olimme isosiskoni kanssa lähdössä pitkästä aikaa iltaa viettämään, ja halusin tehdä sen kunniaksi jotain herkullista kakkua. "Kakut ja piiraat"-osiosta löytyi herkullinen lime-suklaakakku, jonka täyte koostuu baanaanista ja avokadosta. Avokado on ollut minulle aina sellainen kummitus: en osaa syödä sitä, koska se on minusta oudon rasvainen ja pähkinäinen hedelmäksi. Nyt siis päätin antaa tälle kummajaisella mahdollisuuden.



Pohjasta tuli ainakin hyvän näköinen mössö.

Kakun täyte on hienon vihreää. Toinen ostamani avokado oli pilalla, joten korvasin sen ylimääräisellä banaanilla.

Ja eikun pakastimeen...

Kyllähän tämä kakulta näyttää.

Raakakaakaojauhetta vielä päälle ja herkuttelemaan. 






















Tämän kakun parasta antia oli mantelijauheesta ja raakakaakaosta koostuva pohja, joka oli suussasulavan hyvää. Kakun täyte oli ehkä liian banaaninen, mutta sehän oli arvattavissa, kun avokado-banaanisuhde oli vääristynyt. Ensi kerralla pitää ostaa varalta enemmän avokadoja. Myös limemehua olisi voinut olla enemmän. Täytteen koostumus oli täydellisen pehmeä!







2 kommenttia:

Virpi Mikkonen kirjoitti...

Hei ihanaa että olet löytänyt kirjani ja innostunut testailemaan ohjeita! Aloittelijalle voisin suositella lämpimästi myös esimerkiksi Mustikkaunelmakakkua. Iloista kevättä! :)

Heidi P kirjoitti...

Hei Virpi, minä katselinkin mustikkaunelmakakun ohjetta sillä silmällä, että seuraavaksi voisin tehdä sitä :) Mukavaa kun kommentoit ja hyvää kevättä sinullekin!