lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kirjaesittely: Olgan pullakirja

Olgan pullakirja: Olga Temonen.


"Nyt leivotaan pullaa!
Voisilmäpulla, korvapuusti, laskiaispulla, vaniljapulla, pitko. On aika nostaa Suomen epävirallinen kansallisleivonnainen sille kuuluvaan arvoon.


Mikä on sinun suosikkipullasi? Varmaan lähes jokaisen lapsuusmuistoista löytyy se oikea pulla – isoäidin korvapuusti tai äidin rahkapulla. Olgan pullakirja kokoaa yhteen perinteiset pullat ja esittelee myös uudenlaisia pullaleivonnaisia. Mukana on erilaisia ja erikokoisia pullataikinoita, herkullisia täytteitä ja tietenkin parhaat vinkit onnistumiseen. Myöskään erikoisruokavalioita ei ole unohdettu. Kirjan hurmaavien kuvien kautta lukija pääsee jälleen kurkistamaan Olgan vauhdikkaaseen arkeen ja tunnelmalliseen kotiin.

Unohda kuppikakut ja mud caket – nyt leivotaan taas pullaa! (Tammi)"

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
152 sivua
Arvostelukappale 


"Olga Temonen on näyttelijä, kolumnisti ja bloggari, joka asuu miehensä ja lastensa sekä monenlaisten eläimiensä kanssa maatilalla Iitissä. Olgan aiempi keittokirja Emäntänä Olga (2013) hurmasi lukijat kasvisruoillaan ja tunnelmallaan. (Tammi) "

Vaikka edellisessä kirjaesittelyssä mainostin uutta, terveellisempää ruokavaliotani, en voi olla suitsuttamatta pullan ihanuutta. Muistan lapsuudestani ne päivät, kun heti kotiovella tulvahti tuoreen pullan tuoksu, kun äiti oli leiponut tuoretta nisua. Kylmän kaakaon kanssa tuore pulla oli taivaallista! Minun lapseni ovat hirveän nirsoja, eivätkä syö ihan mitä tahansa herkkuja, mutta pulla kelpaa heille aina. Suurimman suosion meillä saa korvapuustit, ja ne ovat minunkin lempipullia.

Kun sain Olga Temosen kirjan käsiini, minulle tuli vastustamaton halu leipoa pullaa. Kirjassa on esitelty perinteisiä pullia, mutta myös hiukan erilaisempia pullia, vai miltä kuulostavat kookos-valkosuklaapitko, sitruunapullat (lemon curd -täytteellä) tai raparperipuustit? Reseptien välissä on herttaisia kuvia Olga ja Tuukka Temosen lapsista sekä heidän maatilan eläimistään.

 Kirjan alussa on käyty lyhyesti läpi pullan raaka-aineita sekä leivonnan työvaiheita ihan maallikkoleipojan näkökulmasta. Pullataikinareseptejä on viisi erilaista: on Olgan oma pullataikina, perinteinen, täysjyvätaikina, gluteiiniton ja juhlapullataikinan resepti. Itse päätin koeleivonnassani tehdä pullat perinteiseen vehnäpullataikinaan, sillä en allekirjoita Olgan mielipidettä siitä, etteikö kananmunat olisi välttämättömiä pullataikinassa. Tein pullataikinan kolminkertaisina, sillä halusin testata kolmenlaisia pullia: sitruunapullia, kanelipullia amerikkalaiseen tapaan sekä vadelma-rahkapullia.


 Onnea on onnistunut taikina!Ohjeet ovat minusta helposti toteutettavia ja jokaisen pullaohjeen alussa oli pieni pullaan liittyvä tarina tai selostus, jotka tuovat persoonallisen lisän ohjeisiin. Pullaohjeet on jaoteltu viiteen eri kategoriaan: pikkupulliin, korvapuusteihin, täytepulliin, jaettaviin pulliin ja  pulliin potenssiin kaksi (mm. erilaisia munkkeja). Erityiskiitos sille, että ohjeissa oli myös paistolämpötilat kiertoilmauunille.

 "Muistan vieläkin sen hetken, 
         kun maistoin ensimmäisen kerran kookosta. 
        Olin alle 10-vuotias ja äitini oli ostanut kookoshiutaleita.
            Me leivoimme siskoni kanssa niistä pikkuleipiä. 
(Olgan pullakirja s.99)"

Kanelipullien täytteeseen murskasin lempipähkinääni cashewta sekä puolet mantelijauhoa ohjeessa suositellun pekaanipähkinän sijaan.


Näistä tuli meidän lasten ja mieheni suosikkeja!


Vadelma-rahkapulliin saatoin laittaa ehkä hivenen liikaa perunajauhoja, koska täyte tuntui liian löysältä. Siksi se tuntui suussa hiukan sitkeältä. Muruseosta olisi voinut laittaa enemmän, niin kuorrute olisi ollut rapeampi (ohjeen mukaan muruseosta tuli sopivasti, en vain jostain syystä käyttänyt kaikkea.)
Sitruunapullat lemon curd-täytteellä olivat minun suosikkeja.  Tein toista kertaa elämässäni lemon curdia, ja rakastan sen taivaallista kirpeää makua.Suurin osa pullista meni pakastimeen odottamaan mahdollisia vieraita.  Pulla on hyvää harvoin syötynä!

Ei kommentteja: