lauantai 23. toukokuuta 2015

Kirjaesittely: Mekkotehdas aikuisille

Mekkotehdas aikuisille: Kirsi Etula ja Sunna Valkeapää-Ikola. Valokuvat: Krista Keltanen.


"Ompele itsellesi mekko jos toinenkin. Mukana kaavat kymmeneen ihanaan mekkoon!
Mekkotehdas aikuisille on käsityö- ja kaavakirja onnistuneisiin ompeluhetkiin. Se jatkaa suuren suosion saavuttaneen Mekkotehtaan viitoittamalla tiellä, ja tällä kertaa mekot on suunniteltu ja mitoitettu aikuisille naisille.
Ompelukirjassa helmat hulmuavat niin arjessa kuin juhlassa. Selkeälinjaiset mekot muuntuvat moneen makuun sopiviksi – helpoista hellemekoista haastavampiin luomuksiin. Kirjasta löytyy 10 aikuisten mekon kaavaa (koot 34–46) sekä yksi tytön mekon kaava. Mukana on myös ohjeita mekkomallien muunteluun, ompelun haastaviin kohtiin ja materiaalivalintoihin.

Kirjan upeat kuvat on kuvattu ympäri Suomen ja niissä nautitaan yöttömästä yöstä ja kurkistetaan kauniisiin koteihin. Kuvausteemoihin liittyen kirjasta löytyvät kaavat ja ohjeet myös kesäisen kassin, meikkipussin ja huivin ompeluun.
(WSOY)"


Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 136
Kirjailijoiden blogi: http://mekkotehdas.blogspot.fi/
Kirjailijoiden aiemmat teokset: Mekkotehdas (WSOY 2012)
Arvostelukappale

"Sunna Valkeapää-Ikola (s. 1976) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pohjois-Suomessa, nykyisin asuu Helsingissä. Hän on opiskellut kasvatustiedettä Lapin yliopistossa ja työskentelee opetustyössä. Vapaa-aika kuluu perheen parissa ja rakkaimpana harrastuksena ovat käsityöt.
 
Kirsi Etula (s. 1979) valmistui 2007 Helsingin Yliopistosta tekstiilityönopettajaksi pääaineenaan käsityötiede. Perheineen Helsingissä asuva Etula työskentelee tällä hetkellä opettajana. Vapaa-aika kuluu perheen kanssa vietetyn ajan lisäksi liikunnan sekä rakkaimman harrastuksen, ompelun parissa. Pitkäaikaiseksi intohimokseen Etula nimeää mekot, joita hän kaavoittaa mielellään niin tytöille kuin aikuisillekin. (WSOY)"
 
---------------

Tämä kirja on niin kaunista selailtavaa, että tätä voi katsella ihan huvikseenkin - kiitos valokuvaaja Krista Keltaselle kauniin utuisista kuvista! Jo kansikuvan herkkä tunnelma antaa vihiä siitä, että kirja pitää sisällään kesäisen kepeitä mekko-ohjeita, ei mitään jäykkistely kotelomekkoja. 

Mekko-ohjeet on nimetty kauniisti vanhoilla naisen nimillä: on Hilmaa, Tyyneä, Liljaa, Ingeriä... Mukava lisä on myös meikkipussin, kassin ja tytön mekon kaava, valopallojen askarteluohje ja Teresa Välimäen reseptit. Onpa kirjassa myös kädenlämmittimien neulontaohje.
 
Muutama mekko-ohje on aloittelijalle varma nakki, kuten vetoketjuton ja vuoriton Selma-mekko. Vaativampaa ompelua tarjoaa esimerkiksi tyttöjen mekko Helmi malli A, johon tulee vuori, piilovetoketju, pitsiä, kuminauhaa ja paljettinauhaa, mutta samasta mekosta on myös helpompi versio B, jossa piilovetoketjun ja vuorin ompelun voi välttää.

Halusin itse ommella jotain trikoosta ja välttää vetoketjun ompelun, joten koemallikseni valikoitui Hilma malli B, joka toi minulle hieman mieleen Jane Austenin maailman. Kun vielä löysin Kankaskapinan valikoimista maailman kauneinta digiprinttitrikoota, aloin innosta puhkuen toteuttamaan mekkoani.
 

 
Kirjan alkutaipaleilla oli mukavan selkeät kokotaulukot, joista löysin itselle jokseenkin passelilta vaikuttavan koon. Kirjan ompeluohjeet olivat helpot seurata, sillä ohjesivu oli pelkistetyn yksivärinen ja ohjeet mahtuivat yhdelle aukeamalle. Mekkomalliin tuli tuhottoman paljon kuminauhakujia, mutta lopulta sain mekon ommeltua. En onnistunut mokaamaan kertaakaan, joten ohjeiden täytyi siis olla todella hyvät! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Olen tyytyväinen lopputulokseen. Hihansuiden kuminauhoja aion vielä kiristää, mutta muuta fiilattavaa en löytänyt. 
 
 Kivan pitsinauhan tilasin Pitsitiestä. Ja ei muuta kuin ensi viikon lauantaina mekko päälle ja siskontytön ylioppilasjuhliin.
 
 
Onnea jo näin etukäteen kaikille valmistuneille!

-----------
 
 
 


Ei kommentteja: