sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kirjaesittely: Virkataan kirjaimia!

Kristiina Elo: Virkataan kirjaimia!"Kirjain kertoo tarinoita. Se on kehittynyt peukalonjäljestä, riimusta ja hieroglyfistä. Kirjoitus kertoo ihmisen historian, ja kirjain tai monogrammi merkitsee omaisuuden: niillä on merkitty talot ja tilukset, työkalut, huonekalut, kirjat, pöytähopeat ja tekstiilit. Kirjainaiheet ovat trendikkäitä sisustuksessa, ja niitä voi tehdä muodikkaasti myös virkkaamalla.

Kristiina Elon kirja innostaa ja opastaa virkkaamaan erilaisia kirjaimia monenlaisiin tekstiileihin ja somisteisiin. Perustekniikka on nerokkaan yksinkertainen, ja aloittelijakin saa nopeasti tulosta aikaan opeteltuaan tarvittavat perussilmukat, joista kaikki kirjainkuviot muodostuvat. Vaihtelua töihin saa vaihtelemalla materiaaleja ja värejä."Kustantaja: Moreeni
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 127
Arvostelukappale

Minun täytyy heti myöntää, ettei virkkaaminen ole minun vahvimpia osaamisalueitani. Vaikka äkkiseltään virkkaamisen luulisi olevan helpompaa kuin neulosmisen, sillä siinä ei tarvitse huolehtia karkaavista silmukoista ja kädessäkin on vain yksi puikko, mutta silti minä en oikein ole hallinnut tätä hommaa niin hyvin kuin olisi halunnut.  Minulle on vaikeuksia hahmottaa, mihin kohti uusi pylväs tai kiinteä silmukka tulee koukata. Niinpä nyt oli mukava kaivaa virkkuukoukkuni esille ja ruveta kokeilemaan tämän innostavan kirjan avulla!

Virkataan kirjaimia! -teos ei ole ihan aloittelijalle tarkoitettu, sillä siinä ei kerrota kovin yksityiskohtaisesti virkkaustekniikoista, vaan annetaan alussa vain napakan selkeät ohjeet, miten kirjaimet toteutetaan: verkkopohja koostuu avoimista ruuduista, jotka tehdään ketjusilmukoiden ja pylväisen avulla, ja siihen muodostetaan kirjaimia umpinaisilla ruuduilla, jotka tehdään pylväillä. Nämä tekniikat olivat minulle entuudestaan tuttuja, joten uskalsin lähteä kokeilemaan omaa mallivirkkaustani.

Elo kannustaa myös omiin luoviin kokeiluihin, mutta kirjassa on myös kivoja valmiita ohjeita esimerkiksi tiskirättiin, kirjanmerkkiin ja huiviin.

Kirjassa on aivan mahtava määrä erilaisin kirjainmalleja, ja niistä varmasti löytyy jokaisen makuun sopivat. Omaan työhöni valitsin koukeroisen kirjainmallin nimeltä 'klassikko'. Ostin virkkaamista varten valkoista puuvillalankaa, jota virkataan 1,5-kokoisella koukulla. Virkkasin ohjeen mukaan kirjaimen 'S' eli tyttäreni nimen alkukirjaimen, sillä ajattelin tehdä hänelle jotain syntymäpäivälahjaksi.Muutamien vuorokausien väkertämisen ja höyryttämisen ja venyttelyn jälkeen sain aikaiseksi tällaisen s-kirjaimen. Olen ihan tyytyväinen ensimmäiseen yritykseeni!

Päätin ommella ihan oman pääni mukaan neidille pikkuisen kesäkassin, Jossa on hänen oma kirjaimensa. Täytän kassin sitten kaikella kivalla pikku tavaralla, jahka on on hänen syntymäpäivänsä.

Tällainen siitä tuli. Virkkauskuva on hiukan epämääräisen muotoinen tuossa laukun edustassa, mutta olkoon. Molemmat kassin kankaat on ostettu Kangaskapinasta.
Kristiina Elon Virkataan kirjaimia! on selkeä ja yllättävän monipuolinen opas erilaisten tekstien virkkaamiseen. Sanat ja lauseet koristetyynyihin, sisustustauluihin ja kirjanmerkkeihin saa valita oman mielensä mukaan, joten ei ole pakko sisustaa kotiaan kauppojen valmiilla, usein kliseisillä sanoilla tai lauseilla.  Ihanan vauvalahjan saa virkkaamalla vauvan nimen ja ompelemalla sen vaikkapa pussilakanaan tai pyyhkeeseen kiinni. Vain mielikuvitus on rajana!
~~~~~~~~~~~

Minulla on nyt super iloinen kevätfiilis päällä, sillä sain vasta tietää, että pääsen töihin toukokuun puolivälissä! Aion päräyttää ensi viikolla käyntiin kivan kevätarvonnan, jossa on mukavia palkintoja ompelun ystäville! Pysyhän kanavalla!

Ps. Joko vappusimat on käymässä?
2 kommenttia:

Khadin Lankalabyrintti kirjoitti...

Kiitoksia kirjan esittelystä, kiinnostus heräsi heti! :) Omat häät tulossa kesäkuun lopulla, niin heti alkoi yks idea muhimaan päässä mihin tuota kirjainvirkkausta vois hyödyntää :)

Heidi P kirjoitti...

Mukavaa, jos tämä herätti kiinnostuksesi :)