maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kirjaesittely: Nukenvaatteita isoäidin tapaan

Tarja Helena: Nukenvaatteita isoäidin tapaan


" Perinteinen nukke, jota voi pukea ja riisua, on leluista rakastetuimpia. Nukenvaatteiden viehätys on siinä, että ne ovat aivan oikeita vaatteita pienoiskoossa. Viiden lapsen isoäiti Tarja Helena on ommellut juuri sellaisia nukenvaatteita, joita hän puki lapsuudessaan omille nukeilleen – ajattomia, perinteisiä ja kauniita.

Kirjassa on yhteensä 30 hurmaavaa asukokonaisuutta, jotka kaikki koostuvat useammasta vaatekappaleesta, ja ne on jaoteltu käyttötarkoituksen mukaan: leikkeihin kotona ja pihalla, päiväkotiin, ulkoiluun, kesähelteille, päiväunille sekä vieraisille lähtöä varten, ihan kuin oikeassakin elämässä.

Nukenvaatteet ovat monelle liian kalliita valmiina ostettuina, ja tekijän ajatuksena on tarjota vanhemmille, kummeille ja kaikille muillekin mahdollisuus tehdä niitä itse pienin kustannuksin ja samalla nauttia tekemisen ilosta."


Kustantaja: Moreeni
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 112 + kaava-arkki
Arvostelukappale

Kun olin yläasteikäinen, tykkäsin suunnitella ja ommella Barbien ja muiden nukkejen vaatteita. Sen koommin nukenvaatteet ovat saaneet jäädä, mitä nyt kummitytöilleni olen tainnut muutaman Barbien vaatteen ommella. Hävettää myöntää, että omien lasteni nukeilla ei ole tähän päivään mennessä ollut yhtään minun ompelemaani vaatetta. Nukenvaatteita on kuitenkin melko simppeli tehdä, varsinkin jos omistaa yhtä järisyttävän ison tilkkupussin, kuin minulla on. Lisäksi huolittelujen kanssa voi olla hiukan leväperäisempi kuin lasten käyttövaatteita tehdessä, sillä nukenvaatteet eivät joudu niin kovalle kulutukselle eikä niitä pestä niin usein.

Yhdessä lasteni kanssa ihailimme tämän Tarja Helenan nukenvaatekirjan sivuja: nukeille oli tarjolla todella monipuolisesti erilaisia vaatteita ja asusteita, ja mallikuvat olivat kerrassaan lystikkäitä. Rekvisiittana oli iloisen värikkäitä leluja. Ohjeet näyttivät olevan heti ensisilmäyksellä sopivan helppoja toteuttaa, ja niitä oli iloksemme paljon! Monet kangasvalinnat eivät kovin miellyttäneet silmääni, mutta sehän on sivuseikka, koska kankaat saa valita nukenvaatteisiin ihan omien mieltymystensä mukaan.

Lupasin molempien lasteni valita jonkin asukokonaisuuden, jonka teen heidän nukeilleen. Tähän kirjan esittelyyn ompelin poikani Baby Born -nukelle bodyn, myssyn sekä pienen laukun. Tyttöni nukelle lupasin tehdä kauniin mekon, kesähatun ja laukun, mutta niiden aika on myöhemmin.

Kaavat olivat selkeät, sillä ne oli piirretty tosi paksuin ja voimakkaan värisin viivoin kaava-arkille.Siitä iso plussa! Kaavoissa oli valmiina saumanvarat.

Bodyn, hatun ja laukun ompeleminen kävi verrattain nopsaa ja ohjeita oli helppo seurata. Ainoastaan bodyn käsin ommeltavat nepparit veivät aikaa, sillä minulla ei ollut varastossa painoneppareita. Ostoslistalle tuli taas lisäystä.  Kyllä nyt nukella on kivat tamineet!


 Nuken kesäkassia koristamaan pääsi perhonen. Pilkkukangas on ostettu Anne-Marian kangas ja sisustusompelimosta, perhonen löytyi omista kätköistä.


 Tähtitrikoo ja pipon korvien limenvärinen trikoo on Kangaskapinasta.

Nukenvaatteita isoäidin tapaan on todella hyvä olla jokaisen ompelevan mummun, tädin (miksei sedänkin) ja äidin hyllyssä. Pikkuruinen nukenvaate on loistava tuliainen tai synttärilahja leikki-ikäiselle. Samalla pääsee eroon pikkuisista tilkuista, joista ei muuten saisi ommeltua oikein mitään. Kaikista parasta tässä kirjassa on se, että sen parissa lapsikin viihtyy pitkiä aikoja haaveillen uusista nukenvaatteista.

Ei kommentteja: