keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Kirjaesittely: Entistä parempaa gluteenitonta leipää

Entistä parempaa gluteenitonta leipää: Maria Blohm & Jessica Frej

"Gluteenittoman leivän leipominen ei ole koskaan ollut näin helppoa!

Leipuri Maria Blohm ja kokki Jessica Frej haluavat, että myös keliaakikot ja muista syistä viljoja välttävät saavat nauttia hyvästä, tuoreesta leivästä.

Toisessa leipäkirjassaan he jakavat uusimmat reseptinsä, leivontatekniikat ja ainekset, joilla syntyy maukasta ja koostumukseltaan erinomaista gluteenitonta leipää - niin mehevää ja kuohkeaa, ettei sitä erota perinteisellä tavalla leivotusta. Leipää, joka maistuu vähintään yhtä hyvältä kuin gluteenia sisältävät leivät.

Kauniisti kuvitetut sivut tarjoavat silmänruokaa, paljon vinkkejä gluteenittomaan leivontaan sekä ohjeet yli 40 leipäherkkuun patongeista hapanleipään.(Mäkelä)"

Kustantaja: Mäkelä
Julkaistu: 08/2016
Ruotsinkielinen alkuteos: Baka nytt - ännu godare bröd utan gluten (Massolit Förlag 2015)
Suomentanut: Laura Beck
Valokuvat: Sonja Dahlgren
Sivuja: 128
Kirjailijoilta aiemmin ilmestyneet: Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat (Mäkelä 2016), Gluteenittomat pastat, pizzat ja piirakat (Mäkelä 2014), Gluteenitonta leipää (Mäkelä 2014)
Kirjailijoiden blogit:
Maria Blohm
Jessica Frej
Arvostelukappale

Olen aiemmin tutustunut viime keväänä Jessica Frejn ja Maria Blohmin tuotantoon, kun esittelin heidän aiempaa kirjaansa Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat. Nyt saan tutustua gluteenittoman leivän leivonnan maailmaan, joka on minulle täysin vieras. Meillä kotona ei ole kenelläkään ongelmia viljan gluteenin kanssa, vaan lähinnä olen kiinnostunut gluteenittomuudesta sen takia, että usein juhlaväestä löytyy aina vähintään yksi, joka haluaa gluteenitonta tarjottavaa. 

Pidän kovasti tämän kirjan monipuolisuudesta. Ohjeita kätkeytyy näiden kansien väliin niin sämpylöihin, näkkileipään, pinoleipään, juurella kohotettuihin leipiin ja moniin erikoisleipiin, kuten puolukkaleipään, aprikoosisämpylöihin ja mausteiseen joululeipään. Gluteenittomalla ruokavaliolla olevan ei todellakaan tarvitse järsiä kaupan mauttomia leipiä, kun saa tämän mainion ja asiantuntevan leipäkirjan käsiinsä.

Kirjan alussa esitellään ainekset, ja jauhojen määrä on todellakin laaja. On harmi, että yleensä nuo erikoisjauhot vain maksavat maltaita. Mielelläni tekisin välillä leipää vaikkapa mantelijauhoista vehnäjauhojen sijaan, vaan esimerkiksi pienehkö pussi mantelijauhoa maksaa markerin hyllyllä kympin pintaan, mikä on melkoisen järjetön hinta. Onneksi esimerkiksi peruna-, riisi-, kaura- ja maissijauhoa saa edullisempaan hintaan.

Kirjassa käytetyt jauhot:

Maissijauho
Maissitärkkelys
Riisijauho
Perunajauho
Teffjauho
Durra
Tattari
Kaura
Hirssi
Kikhernejauho
Mantelijauho
Ksantaani
Psylliym


Minä tein perheelleni iltapalaksi pieniä vaaleita sämpylöitä, joissa käytettiin riisi-, maissi- ja perunajauhoa. Kohotuksen avuksi taikinaan tuli myös ksantaania ja psylliymiä. Sämpylät koristeltiin vielä lopuksi seesaminsiemenillä. Taikina oli normaaliin sämpylätaikinaan verrattuna varsin helppo tehdä: kaikki ainekset kulhoon sekaisin ja sähkövatkaimella viiden minuutin sekoitus. Nostatukseen vain piti varata kaksi tuntia sekä muotoilun jälkeen vielä puoli tuntia, joten mitään pikasämpylöitä nämä eivät olleet.

Sämpylöiden rakenteesta tuli ihan aidon sämpylämäinen, mutta maku jäi hiukan laimeaksi. Ehkä ensi kerralla laitan kaurajauhoja makua antamaan tai ripauksen suolaa lisää.

Entistä parempaa gluteenitonta leipää tarjoaa kaiken oleellisen tiedon gluteenittomasta leivästä ja sen leivonnasta. Ohjeet on helppoja seurata ja kuvat  herkullisia. Suosittelen tätä erittäin lämpimästi gluteenittomasta leivonnasta kiinnostuneille.

Samantyylisiä kirjoja:

Jessica Frej & Maria Blohm: Gluteenittomat pullat, kakut ja piirakat.

Håkan Johansson: Kunnon leipääEi kommentteja: