tiistai 25. lokakuuta 2016

Kirjaesittely: Wollness - Rentoudu neulomalla!

Wollness - rentoudu neulomalla! Rentouttavia ja meditatiivisia neuletöitä: Barbara Sander

On yleisesti tunnettua, että käsillä tekeminen on rentouttavaa. Tässä kirjassa tuo seikka on neulomisen toinen päätarkoitus: mallit ovat yksinkertaisia, jolloin kädet toimivat miltei omia aikojaan ja ajatus voi lennellä vapaasti. Useissa ohjeissa neulotaan ainoastaan oikeita silmukoita, käytetään paksuhkoa lankaa ja pyöröpuikkoa, neulotaan ainoastaan putkea tai suoria kappaleita, vältetään ommeltavia yhdyssaumoja. Mallisto on kuitenkin ihastuttava ja monipuolinen: tuubihuivi, kaulaliina, putkisukat, peitto, ponchopaita, töppöset, säärystimet… Jopa mallineuleiden värit ovat omiaan rentouttamaan, vaikka toki neuloja voi valita räväkämmänkin väriskaalan. (Karisto)
Kustantaja: Karisto
Julkaistu: 9/2016
Saksankielinen alkuteos: Wollness - Stricken Entspannt (Frechverlagt GmbH 2015)
Suomentanut: Pirjo Luoto 
Sivuja: 96
Kirjailijan muut teokset: Knitting Brioche-Stich Socks (e-pub. Martingale 2015), Die Pantentmütze (FrechVerlag GmbH 2013), Die Patentsocke (FrechVerlag GmbH 2010)
Kirjailijan ohjeita Ravelry:ssä: http://www.ravelry.com/designers/barbara-sander
Arvostelukappale

Olen aina tiedostanut neulomisen rentouttavan vaikutuksen, mutta myönnettäköön, ettei se aina ole ollut ihan niin meditatiivista kuin pitäisi. Hampaita yhteen purren, niskat kipeänä ja hermostuksissani olen väkertänyt jotain vaikeahkoa neulemallia, jonka olen joutunut pahimmassa tapauksessa purkamaan ja tekemään moneen kertaan uudelleen. Siksi tämä kirja onkin omiaan johdattamaan minut neulomisen rentouttavan vaikutuksen lähteille.Kirjan helpoissa ohjeissa on aina jokin teema, tai pikemminkin tavoite, johon neuloessa voi keskittyä, kuten harmonia, pehmeys, turvallisuus, onni. Neuloessa noudatetaan neulontamantraa, joka voi siis olla aina oikeaa, vuorotellen muutama kerros oikeaa, muutama nurjaa tai vaikkapa oikein nurin -vuorottelua. Ei kuitenkaan mitään vaikeaa, palmikoita tai ankaraa laskemista vaativaa vuorottelua. Neuleohjeiden välisissä tekstinpätkissä ohjataan meditatiiviseen ajatteluun, kehotetaan keskittymään jokaiseen silmukkaan erikseen, tuntemaan langan pehmeys, vertailemaan lankojen paksuutta jne. Ohjeissa annetaan myös armoa virheille - mikä ihana vapautus!

Ei haittaa, vaikka sattuisin laskemaan kerroksia joskus väärin - muutama kerros enemmän tai vähemmän ei herätä valmiissa kaulurissa huomiota.


Minä valitsin kirjasta harmoniaa tavoittelevan kaulurin ohjeen.  Langan valinnassa tuli pienoinen harmitus, sillä kaikki kirjan ohjeet on toteutettu Lang Yarns -langoilla, joita on tosi huonosti Suomessa saatavilla (ja jos joitakin sai, olivat melko hintavia). Olisi mukava toteuttaa ohjeet oikeilla langoilla, mutta tilasin sitten Lankamaailmasta suurin piirtein vastaavanlaiset langat: sataprosenttista beigeä alpakkalankaa sekä ohutta mohairsekoitelankaa, jossa on myös ihania metallisäikeitä seassa.


Keskityin ohjeen mukaan läpi neulomistyöni alpakkalangan ihanaan pehmeyteen sekä kahden erilaisen langan paksuuseroihin. Yritin olla pusertamatta työtäni eteenpäin, vaan annoin silmukoiden soljua ja keventää oloani. Onnistuihan se, sillä ohje ei vaatinut ponnisteluja ja jatkuvaa seurantaa. Sain tehtyä ihanan lämmittävän kaulurin luennoille niskojani lämmittämään.
Wollness - Rentoudu neulomalla! voi palauttaa neulomisen ilon, jos se on ollut kadoksissa liian vaikeiden ohjeiden valinnasta johtuvien vastoinkäymisten takia. Kirja on myös erinomainen aloittelevalla neulojalle, mutta myös kokeneelle, joka haluaa löytää neulomisestaan uusia, meditatiivisia näkökulmia. Lahjakirjana tämä voisi myös toimia!

Wollness - Rentoudu neulomalla! muissa blogeissa:

Kirjavinkit (Lina)

Ei kommentteja: