perjantai 9. lokakuuta 2015

Kirjaesittely: Helpot ja nopeat barbinvaatteet.

Helpot ja nopeat barbinvaatteet: Louise Scott-Smith ja Georgia Vaux.

"Tervetullut tyttöjen ompelukirja, jonka ohjeet on räätälöity ekaluokkalaisellekin sopiviksi! Kaavat ovat todellisessa koossa ja yksi kerrallaan kiinteästi kirjan sivuilla, joten kaavojen jäljentäminen käy kuin leikki. Saumat ommellaan käsin peruspistoilla. Reunat siistiytyvät nokkelasti värittömällä kynsilakalla. Kirjan ohjeilla valmistuu parissa illassa muodikas vaatekerta, joka herättää kulahtaneenkin barbin uuteen eloon!

Ohjeita voi varioida loputtomiin kangasta tai yksityiskohtia vaihtamalla. A-linjaisesta takista tulee trendikäs city-sadetakki, kun kangas vaihdetaan notkeaan pinkkiin muoviin - barbineiti on valmis kaupungille sateella ja paisteella! Ohjeet etenevät selkeästi vaihe vaiheelta ja valmiista vaatteista on kivat valokuvat nukkemallien yllä.

Vaatteet sopivat mille tahansa 30 cm:n pituiselle nukelle, joita meillä Suomessa kutsutaan yleisnimellä "barbi" (Karisto).Julkaistu: 09/2015
Kustantaja: Karisto
Englanninkielinen alkuteos (2015): I can make Doll's Clothes
Suomentanut: Taina Wallin
Valokuvat: Pascal Bergamin 
Sivuja: 176 
Kirjailijoiden aiemmat julkaisut: Fashion Rebel Outfit Maker: Mix and Mismatch Styles! (2015)
Arvostelukappale 

Meidän koululainen on seurannut aikansa sivusta minun ompeluharrastustani ja pikku hiljaa innostunut itsekin ompelemaan. Koneella ompelu vielä hirvittää neitiä, mutta käsin hän on ommellut jo vaikka minkälaista pikkupehmoa. Niinpä tämä uusi barbinvaatekirja tuli meille sopivaan saumaan. 

Minussa herää aina pienoinen epäilyksen siemen, jos jossain kirjassa luvataan helppoja ohjeita lapsen kanssa tehtäväksi. Yritin silti ottaa ennakkoluulottomasti myös meidän viisivuotiaan pojan ompeluhommiin. Hän sai valita omalle miesbarbilleen, joka on usein leikeissä Robin, jonkin vaatteen. Hän halusi tehdä maastokankaisen takin eli "mettitakin". Neiti taas halusi tehdä pienen hamosen nukelleen. Niinpä vain piirtelemään ja leikkaamaan kaavoja.


Ohjeet yllättivät minut selkeydellään. Kunkin vaateohjeen alussa esitellään havainnollistavien kuvien avulla, mitä kaikkea ompeluun tarvitaan. Kaavat ovat tosi simppeleitä, eli niitä ei tehdä kovin monesta osasta. Kaavan piirtämiseen on annettu myös selkeät ohjeet, ja iso kiitos suuresta fontista, jota pienenkin lukijan on mukava seurata.
Niinhän siinä kävi, että poika kyllästyi ompelemiseen heti alussa, ja tyrkkäsi takintekeleen minun käteeni. Minä laiskana menin ja hurautin takin ompelukoneella, sillä ompelen käsin vain äärimmäisen pakon edessä. Tyttö jaksoi kuitenkin tehdä oman ompeluksensa loppuun saakka itse.

Helpot ja nopeat barbinvaatteet mielestäni lunasti lupauksensa siinä, että jo ekaluokkalainenkin taitaa näillä ohjeilla ompelemisen. Kirja on lisäksi mukavan kompaktin kokoinen ja siinä oli mukavasti helppoja ohjeita: on toppia, hametta, takkia, mekkoa ja pientä laukkua.


Kirjan lopussa on kätevä keino laittaa kankaiden reunoihin väritöntä kynsilakkaa estämään rispaantumista. Itseäni häiritsi ohjeissa juuri se, ettei kankaita huolitella, mutta ymmärrän toki sen, ettei monikaan alakoululainen jaksaisi tehdä kovin monivaiheista ompelusta huolitteluineen päivineen.  


Tässäpä meidän uudet barbinvaatteet esittelyssä: 


Hameeseen neiti ompeli kaksi perhospaljettia koristeeksi. Toppi on kuvausrekvisiittaa.

"Robin-nukke" sai uuden maastotakin. Äiskä halusi välttämättä huolitella saumurilla takin alaosan, mutta kynsilakkahuolittelut muualta on vielä kuvaushetkellä tekemättä. 

Ei kommentteja: