lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kirjaesittely: Patalappukirja

Stina Tiselius: Patalappukirja

"Patalappu ei ole pelkkä keittiön tarve-esine, se on myös osa sisustusta. Itselle tai lahjaksi tehtynä se ilmentää sekä tekijän että saajan persoonaa. Neuletyönä patalappu on palkitseva: se on kooltaan pieni, joten lankaa kuluu vähän ja valmista syntyy nopeasti. Mikä vielä hauskempaa, värien, muotojen ja tekstuurien kirjo on loputon.

Ruotsalaisen Stina Tiseliuksen patalaput on jaettu muodon, aiheen ja kuvioiden mukaan klassisiin neliöihin, eläinaiheisiin, kuvioneuleisiin ja sesonkipatalappuihin. Moneen on yhdistetty virkattuja detaljeja. Aloittelijaa varten on kirjan lopussa lyhyt johdatus neulomisen ja virkkaamisen perusteisiin. (Moreeni)

Kustantaja: Moreeni
Julkaisuajankohta: 04 / 2015
Ruotsinkielinen alkuteos: Stickade Grytlappar: mönster och inspiration (2014)
Kuvat: Stina Tiselius, Lisa Tiselius ja Christofer Tiselius
Suomentanut: Jaana Palanterä
Sivuja: 112
Kirjailijan blogi: http://garnterapi.com/
Arvostelukappale

Oi, miten söpöjä patalaput voivatkaan olla! Kun selailin tätä Stina Tiseliuksen Patalappukirjaa, mietin, miten ihmeessä näitä somia patalappuja raskii käyttää? Onneksi puuvillalanka ei ota pesuista itseensä.

Tykästyin tässä kirjassa siihen, että patalaput toteutetaan pääosin neulomalla, mikä on minulle virkkausta vahvempi ala. Kirjan ohjeet on jaoteltu klassisiin neliöihin, eläimiin & hirviöihin, sileisiin ja kuvioituihin sekä juhlapatalappuihin. Löytyy muodikasta palmikkoa, retroneliötä, lammasta, pöllöä, hirviötä, uunikintaan mallista, boordikuvioista kuin jouluistakin. Ohjeet on selostettu vaihe vaiheelta, mikä sopii minunlaiselleni palikalle, jolle on vaikeuksia lukea ruudukoita.

Koska pidän pöllöistä, halusin tietysti neuloa kansikuvassakin komeilevan pöllöpatalapun. Tilasin Lankamaailmasta Luxor Fibra Netura puuvillalankaa. Silmän valkoinen lanka on aiemmin ostamaani Novitan Huvila-puuvillalankaa.

Pöllö oli helppo toteuttaa siihen asti, kunnes tuli virkattujen silmien vuoro. Minä en nyt millään käsitä, miten se aloitus eli taikarengas tehdään. Ei, vaikka katsoin kolme erilaista ohjetta siihen. Kaiken huipuksi en ensin löytänyr Patalappukirjasta perusohjeita virkkaamiseen, koska oletin niiden olevan kirjan alussa, mutta ne olivatkin kirjan lopussa. Siitä pieni miinus. Päätin kuitenkin aloittaa tenkaan virkkaamisen omalla tavallani, ja onnistuivathan ne niinkin. Toinen silmä on hiukan isompi kuin toinen, mutta eihän kukaan meistä ole täydellinen...Näitä sööttejä patalappuja voisi olla mukava tehdä lahjaksi, sillä nämä on villasukkia nopeampi toteuttaa, eikä näihin mene lankaakaan niin paljon. Mielikuvitukseni rupesi laukkaamaan myös sen verran, että haluaisin tehdä pöllöjä myös eri värisinä: miltä näyttäisi harmaa-musta, harmaa-ruskea, valko-harmaa tai valko-ruskea pöllö? 


Ei kommentteja: