sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kirjaesittelyt: Mielen harmoniaa aikuisten värityskirjoilla.

Aikuisten värityskirjat ovat nyt suositumpia kuin koskaan ja ne menevät kirjakaupoissa, kauppojen lehtihyllyissä ja nettikaupoissa kuin kuumille kiville. Väristyskirjoilla luvataan niin mielen harmoniaa, taideterapiaa, mielen rauhaa, luovuuden ja keskittymiskyvyn parantumista kuin levollista oloakin. 

Tiedä häntä. Minun kokemukseni värittämisestä ovat viime aikoina, kiitos lapsieni, olleet suuritöisiä raaputuksia, kuten sinistä taivasta tai isoa nurmikenttää. Kynsin hampain olen lupautunut auttamaan värityksessä, kun he eivät ole jaksaneet värittää isoja alueita värityskirjastaan,  mutta ei ison taivaan värittäminen ole minulle tuonut levollista oloa vaan kipeän ranteen. Tarjoaisivatkohan nämä aikuisten värityskirjat minulle jotain uutta?

Värittäminen kuin meditaatiota

Hidasta elämää -sivuston bloggaaja Sanna Wickström kertoo, että  koska ihmisen tietoisuus ja läsnäolo paranevat värittäessä, tätä taitoa voi opittuaan hyödyntää myös muissa tekemisissään, kuten työssään. Hän lupaa myös värittämisen vähentävän stressiä, aivan kuten minkä tahansa hiljentymisen ja meditaation. Se sopii hyvin kiireisessä yhteiskunnassa nopeaksi stressitason laskijaksi esimerkiksi työpaikan tauoille.Wickström siteeraa maailman johtavan intuitiotutkija Dominique Surelin sanoja kertoessaan, että kun pitää rationaalisen mielensä kiireisenä värittämisen avulla, pääsee ihmisen alitajunta valloilleen ja mieli on silloin avoin uusille ideoille. Wickströmin mukaan värittäminen ja värien käyttäminen tuovat iloa, koska harva epäonnistuu siinä. Värittämisen lomassa voi kuulostella myös omaa itseään, ja sitä myötä kehittää omaa itsetuntemustaan. (http://hidastaelamaa.fi/2015/06/5-syyta-miksi-varittaminen-tekee-aikuisellekin-hyvaa/ Luettu 18.7.2015)

Yksitoikkoista toimintaa aivoille

Myös Työterveyslaitos suosittelee värittämistä, sillä yksitoikkoinen toiminta rauhoittaa mieltä. Sen luvataan myös vähentävän neurooseja, joten se on todellista taideterapiaa. Samalla värittämisen väitetään parantavan myös oppimista, joten esimerkiksi luennolla värittäminen olisi oiva apukeino oppimisen tehostajaksi.(http://m.aamulehti.fi/kotimaa/tyoterveyslaitos-suosittelee-yksitoikkoista-puuhaa-varita-itsesi-rennoksi?v=1. Luettu 18.7.2015)

Aikuisten värityskirjoja moneen makuun

 

Testasin puuväreillä kolmea erilaista, tänä vuonna julkaistua aikuisten värityskirjaa sekä yhtä piirustuskirjaa:Väritä itsellesi mielenrauhaa - 100 levollista värityskuvaa kaikenikäisille on muhkea, kovakantinen ja 128-sivuinen värityskirja, jonka sivut tarjoavat esimerkiksi mandala-tyylisiä kuvioita, koko aukeaman täyttäviä kukka-aiheita, perhosia, kolibreja, simpukoita, lehtiä ja abstrakteja koukerokuvioita. "On rentouttavaa keskittyä jonkin kauniin luomiseen. 
Ilmaise luovuuttasi ja löydä sisäistä rauhaa sekä tietoista läsnäoloa värittämällä tämän kirjan kuvia. Älä aseta itsellesi vaatimuksia – anna ilon ohjailla kynääsi ja pensseliäsi. Huomaat pian, kuinka kuvien harmonia vaikuttaa sinuun positiivisesti ja kuinka värit herättävät sisäisen luovuutesi ja vähentävät stressiä.(Atena)"Kirjan abstraktit kuvat ovat minulle parhaita rentoutumiseen, sillä niitä värittäessäni en miettinyt ollenkaan, mitä värejä "kuuluisi" käyttää. Rakastuin myös kirjan kanteen, jossa on lämpimät värit ja kullanväristä tehosteväriä. Värityskuvien pikkutarkat kuviot ovat minun mieleeni, sillä värejä saa vaihtaa niissä usein ja niin paljon kuin haluaa. Mielenrauhani on taattu näitä kauniita kuvia ja koukeroita värittäessäni!
Väritä itsellesi mielenrauhaa - 100 levollista värityskuvaa kaikenikäisille on ilmestynyt toukokuussa 2015 ja sen on kustantanut Atena. Kirjan on ideoinut Alexandra Lidén, tekstit on Pontus Dahlströmin (suomentanut Outi Alakotila) ja kuvat on Shutterstockin. Kiitokset arvostelukappaleesta!Väriterapia - Taidekirja on kovakantinen, 72-sivuinen värityskirja, jonka kuvat on jaettu viiteen eri osaan: eläinkuntaan, kuvioihin, henkisyyteen, luontoon ja taiteeseen. Tässä kirjassa korostetaan, kuten otsikkokin jo antaa ymmärtää, värittämisen terapeuttista vaikutusta.

"Tämä kirja sisältää huolellisesti kehitettyjä väritystehtäviä,
jotka auttavat rentoutumaan, parantavat
keskittymiskykyä ja kehittävät käsien ja silmien
koordinaatiota ja huomiokykyä.

Teos toimii täydellisenä vastalääkkeenä arkipäivän
kiireille. Toivomme, että tyydytys, jonka saat käyttäessäsi
vain kymmenen minuuttia päivässä kirjan luovien
tehtävien parissa, lisäävät mielenrauhaasi, hyvinvointiasi
ja onnellisuuttasi.
(Readme)" Minun suosikkini on ehdottomasti eläinkunta-värityskuvat, sillä ne ovat ihastuttavan kauniita jo ilman värejäkin. Ne ovat  yksityiskohtaisia ja valmiina kelpaisivat vaikka kehyksissä tauluksi!

Tyttäreni oli apuna väritysterapiassani hämmästellen ja ihastellen värivalintojani. Huomasin mielihyväni kasvavan, kun kuva ikään kuin heräsi värittämisen myötä eloon. Mahtavin tunne syntyi, kun väritin ensimmäisen osion kuvasta - se teki heti kuvasta kolmiulotteisen ja tuli vaikutelma, kuin yksi elementti pomppaisi kuvasta esiin. Mahtavaa!

Väriterapia - Taidekirja on ilmestynyt 06/2015 Readme.fi:n kustantamana. Kirjan on suunnitellut Kerem Kolzac, tekstin kirjoittanut Tamara Melville ja suomentanut Tapani Lahtinen. Kuvat ovat Shutterstockin. Kirjan alkuperäinen nimi on Colouring Therapy Art Book. Kiitoksia arvostelukappaleesta!Kirke Muhosen Mindfulness-värityskirja on pehmeäkantinen ja siinä on 80 sivua täysin omantyylisiä värityskuvia. Nämä kuvat erottuvat todellakin eduksensa! En ymmärrä paljoa taiteesta, mutta Muhosen kuvat tuovat minulle mieleen lapsen ajatusmaailman ja nuoruuden kuplivan ilon, Liisa Ihmemaassa -tyylisen maailman.
"Mindfulness-värityskirja kannustaa aikuisia tarttumaan värikyniin!
Värittäminen on helppoa ja mieluisaa tekemistä, johon voi uppoutua mukavaksi toviksi. Näin siitä tulee mindfulnessia, lempeän läsnäolon harjoitus arjessa. Värittäminen on sopivan hidasta ja rentouttavaa toimintaa, joka vähentää stressiä ja lisää elämäniloa ja keskittymiskykyä. Samalla se on luovaa puuhaa, joka herättelee mieltä sekä ylläpitää vireyttä ja tarkkaavaisuutta. Mindfulness-värityskirja sopii kaikille, erityisesti arjen keskellä rentoutumista kaipaaville aikuisille! (Basam Books)"


Tämän kirjan värityskuvat sopivat minun ajatusmaailmaani täydellisesti. Erityisen ilahtunut olin naishahmoista, joille saa muun muassa tyylitellä helmien värejä ja somia koristeita. Kuvittelisin, että näistä kuvista saa paljon ideoita ja mielikuvituksen laukkaamaan, niin hauskoja ja jopa sadunomaisia aiheita kuvissa on.Kirke Muhosen Mindfulness-värityskirja on täysin kotimainen värityskirja, jonka on julkaissut Basam Books kesäkuussa 2015. Kirjaan on kirjoittanut esipuheen mindfulness-ohjaaja Antti-Juhani Wihuri. Kiitos arvostelukappaleesta!Pienenä jälkiruokana toimii Trina Dalzielin mainio 20 tapaa piirtää pöllö ja 44 muuta siivekästä, joka ei ole värityskirja, vaan piirustuskirja. Tämä 96-sivuinen, pehmeäkantinen kirja ei ole varsinainen piirustusopas, vaan kirja, joka antaa ideoita erilaisten siivekkäiden piirtämiseen. Aiheet ovat hauskoja: perinteisten pöllöjen ja lepakoiden lisäksi voi piirtää vaikkapa siivekkäitä jalkineita, kupidoja, possuja, paperilennokkeja tai satujen lintuja.
"Paras tapa oppia piirtämään on PIIRTÄÄ!
Pöllöistä perhosiin, lohikäärmeistä leppäkerttuihin ja pingviineistä paperilennokeihin – tässä kirjassa on 900 hauskaa kuvaa siivekkäistä sekä tilaa omille piirroksillesi. Anna siis mielikuvituksesi nousta lentoon!
Muista ainoastaan yksi sääntö: ei ole vain 20 tapaa piirtää pöllö.
Suositussa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet 20 tapaa piirtää kissa ja 20 tapaa piirtää mekko. (Atena)"
Minä en ole kovin hyvä piirtämään (edes mallista), mutta oli yllättävän mukavaa kokeilla erilaisia piirustusmalleja ilman paineita. Eikä ole pahitteeksi, jos aiheet ovat hiukan hassuja!


Trina Dalzielin 20 tapaa piirtää pöllö ja 44 muuta siivekästä -piirustuskirjan on suomentanut Ville Lähteenmäki ja sen on julkaissut kesäkuussa 2015 Atena. Kiitos arvostelukappaleesta!

*********************************************

Toiko värittäminen minulle mielenrauhaa ja stressittömän olon? Ainakin hetkeksi. On totta, ettei värittäminen vaadi suuria ponnisteluja, ja kun on liian väsynyt lukemaan kirjaa tai tekemään käsitöitä, värittäminen sopii hyvin puuhasteluksi. Suosittelen jokaiselle värittämistä, sillä onneksi markkinoilta löytyy värityskirjoja niin moneen lähtöön, että jokaiselle on olemassa se oikea. 

2 kommenttia:

mARa kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe. Voisin kuvitella että on rentouttavaa, itse ainakin tykkään piirrellä lasten kanssa. Mutta jostain syystä ei oel tullut mieleen tehdä sitä yksikseen, ehkä pitäisi joskus kokeilla?
Blogissani on sinulle haaste.

Serentis kirjoitti...

Piirtäminen on kivaa. Mutta kun olen siinä ihan kamalan huono, niin en ole antanut itselleni lupaa piirrellä, paitsi yhdessä lasten kanssa. Se on jotenkin niin hukkaan heitettyä aikaa, paperia ja kyniä. Aloin miettimään, että eikö tietokonepelaaminen ja vaikkapa ristipistot rentoutumisekeinoina ole ihan yhtä turhia, kuin piirtäminenkin (paitsi että en ole niissä yhtä huono). Olen nyt antanut luvan piirrellä, vaikka se on kyllä paperin ja kynien tuhlaamista... Mutta "piirtämään oppii vain piirtämällä".