perjantai 26. kesäkuuta 2015

Kirjaesittely: Mehujääsirkus. 50 viileää mehujääohjetta.

Mehujääsirkus. 50 viileää mehujääohjetta: Cesar ja Nadia Roden.


"Helteisenä kesäpäivänä jo ajatuskin viileästä mehujäästä nostaa veden kielelle. Niitä saa toki kaupan pakastealtaasta, mutta kotitekoiset mehujäät vievät jalat alta! Itse tehdyt raikkaat herkut ovat todellisia makunautintoja, jotka sopivat omaksi iloksi sekä tarjoiltavaksi niin lastenkutsuilla, puutarhajuhlissa kuin merkkipäivilläkin. Kesäisen päivällisen voi päättää vaihteeksi kahvijäällä. Hieman alkoholia sisältävät jääpuikot taas ovat omiaan cocktailkekkereillä tai muissa aikuisten bileissä.

Lontoolaisen Ice Kitchen -yrityksen pyörittäjät Cesar ja Nadia Roden paljastavat tässä kirjassa suussa sulavimmat reseptinsä sekä niksit onnistuneisiin mehujäihin. Hedelmäisten, suklaisten, pähkinäisten ja monien muiden makujen ystävät löytävät varmasti suosikkinsa."

(Moreeni)
Julkaistu: 04 / 2015
Kustantaja: Moreeni
Englanninkielinen alkuteos:  Ice Kitchen: 50 Lolly Recipes - Sensations on a Stick (2014)
Suomennos: Nina Mäki-Kihniä
Valokuvat: Adam Slama
Sivuja: 128
Kirjailijoiden nettisivut: http://www.icekitchen.co.uk/about/
Arvostelukappale

****************************

Olen odottanut niitä ihanan kuumia, hiostavia hellepäiviä, jolloin mikään muu ei maistu kuin kylmät, huurteiset ja nestemäiset. Olen pantannut tämän Mehujääsirkus-kirjan testaamista ja odotellut, milloin helteet tulevat tänne Ouluun. Edelleenkin on sateista eikä kovin lämmintäkään, joten eihän se auttanut kuin laittaa mehujäätehdas pystyyn säästä huolimatta.


Kirjan sivuilla vilistelee niin perinteisimmistä aineksista kuin hiukan erikoisemmistakin toteutettavia mehujääpuikko-ohjeita. Alkusivuilla opastetaan oikeiden välineiden valinnassa, valmistustekniikoissa sekä esitetään erilaisia tarjoiluehdotuksia niin juhliin, häihin ja romanttisiin iltoihin, jälkiruuaksi, cocktailjuhliin, ulkoilmatapahtumiin ja lapsille. 

Jokainen ohje on näpsäkästi omalla aukeamallaan. Adam Slaman kuvat ovat yksinkertaisia mutta kauniita ja nostattavat veden kielelle. Hauskoja erikoisuuksia ovat K18-puikoiksi nimeämäni mehujäät, joihin tulee ripaus alkoholia. Ne olisivat hieno lisä kesäisiin illanistujaisiin - muutamia mainitakseni: makea sherry & rusina, mojito, burgundi & marjat, klementiini, valkoviini & ruusu. Perinteisemmissä mehujääpuikoissa on esimerkiksi karhunvatukkaa, vadelmaa, mansikkaa, mangoa ja vesimelonia. Hauskoja yhdistelmiä on pilvin pimein, muiden muassa mansikka & pippuri, persikka & rakuuna, päärynä & inkivääri ja pistaasit & ruusu. Kokeiltavaa löytyy varmasti jokaiselle!

 

Koska meidän lapset ovat melko ronkeleita syömistensä suhteen, tein  lapsille suositeltavia, yksinkertaisia appelsiini & sitruuna -puikkoja. Niihin tulee tuorepuristettua appelsiini- ja sitruunamehua, appelsiinikuoriraastetta ja hiukan sokeria. Simppeliä, mutta erittäin maistuvaa. Sitruuna toi ihanasti kirpeyttä puikkoihin. Mikään ei nimittäin ole minusta niin tympeää, kuin liian laimean makuinen mehujääpuikko, ja yleensä kun tekee valmiista mehuista niitä itse, niistä tuppaa yleensä tulemaan vetisen ja ponnettoman makuisia.

 Toden totta, niin lapset kuin aikuisetkin tykkäsivät näistä.


Kokeilin myös toista makua, mustikka & jogurtti -mehujääpuikkoja. Niistä tuli ehdottoman kauniita, mutta muistin taas, etten tykkää yhtään hunajan mausta, joka puskee näissä läpi melko voimakkaasti. Kun sen sivuseikan onnistuin sivuuttamaan, nämä olivat ihan herkullisia. Mustikkaraidat ovat sopivan makeita piristyksiä jogurtin seassa. 


Seuraavalla kerralla minun on ihan pakko kokeilla kermatoffee- ja tuore mango -puikkoja.

Tämä kirja on ehdoton hankinta kesäksi. Näitä mehujäitä voi hyvillä mielin napsia välipalaksi kesän kuumina (ja viileämpinäkin) päivinä, kun tietää, ettei niissä ole mitään ylimääräisiä ainesosia. 

Toivotan oikein lämmintä ja mehukasta kesää!Ei kommentteja: