tiistai 10. marraskuuta 2015

Kirjaesittely: Suoraa ja siksakkia - Aloittelijan opas ompeluun.

Suoraa ja siksakkia - Aloittelijan opas ompeluun: Jane Bull.

"Surrurr... nyt ommellaan koneella!
 
Kun lapsi on saanut kipinän tekstiilitöihin ja osaa jo ommella käsin, on aika opetella hyödyllinen taito: ompelukoneen käyttö.
Tämä värikäs opas tekee siitä hauskaa! Aluksi kerrotaan ja näytetään, miten tavallinen ompelukone toimii, ja opetellaan perustaidot kuten koneen langoittaminen ja säädöt, itse "ajo" ja työn päättely. Tutuksi tulee myös kaavojen ja kankaiden kanssa työskentely. 

Sitten vain valitsemaan, mitä ompelisi ensimmäiseksi. Mukana on 20 mainiota projektia tyynyistä asusteisiin ja kasseista pehmoleluihin.(Mäkelä)"

Julkaistu: 10/2015
Kustantaja: Mäkelä
Englanninkielinen alkuteos (2015): My Sewing Machine 
Suomentanut: Mirkka Santala
Valokuvat: Andy Crawford
Sivuja: 128
Kirjailijan muita teoksia: Itse tehdyt nuket (Mäkelä 2014), Itse tehdyt pehmoeläimet (Mäkelä 2013), Pisto Pistolta (Mäkelä 2012), Kierrätä ja askartele! (WSOY 2009), Lasten parhaat juhlat/ Lasten parhaat herkut (Sanoma Pro 2006)
Arvostelukappale

Tämä kirja on aivan ihanteellinen opas lapselle, joka aloittelee ompeluharrastustaan. Väittäisinpä myös, että aikuinenkin voisi käyttää tätä perusompeluoppaanaan. Ainakin minä opin heti paljon uusia ompelun niksejä hyvien, vaihe vaiheelta havainnollistavien kuvasarjojen avulla. Kuvitus on ihanan värikästä ja inspiroivaa ja teksti ymmärrettävää. Ohjeiden teksti olisi saanut tosin olla fontiltaan isompaa.

Kirjan ensimmäisessä osiossa opetellaan kaikki, mitä ompelukoneesta tulee tietää: sen rakenne, langoitus, puolaus, ompelun aloitus ja erilaiset ompeleet. Osion lopussa on kiva viime hetken vinkkien sivu, josta minäkin nappasin heti omat ahaa-elämykseni. 

Seuraavaksi kirjassa esitellään esimerkiksi erilaisia ompeluun tarvittavia tarvikkeita, eri käsin ompelutapoja ja kaavojen piirtämistä. Itse mallityöt ovat hurmaavia, tähän aikaan sopivia söpöstelyompeluksia. Perinteisistä ostoskasseista ja essuista voi siirtyä tekemään erilaisia pehmoja, koristetyynyjä ja pussukoita. Ohjeet ovat sopivan simppeleitä lapselle.

Minun lapseni ovat ehkä vielä liian pieniä seuraamaan kirjan ohjeita itsenäisesti, joten teimme heille omat pehmoeläimet yhdessä. Ekaluokkalainen neitimme kyllä osasi jo piirtää ja leikata kaavat sekä kankaat, polki minulle apuna ompelukoneen paininjalkaa ja täytti, harsi ja viimeisteli koiransa valmiiksi ihan itse. Kyllä hän on ylpeä tuotoksestaan! Hauska retropuhelinkuosinen puuvilla on tilattu Anne-Marian kangas ja sisustusompelimosta. Silmän nappi on ostettu Hanhelista. Korvat on tehty askarteluhuovasta ja nenänä on nyörin stoppari.
Kuusivuotias poikani tarvitsi vielä enemmän minun  apuani pehmonsa teossa. Tällaisen hirmuliskon me saimme hänelle tehtyä! Hirmu on melko hurja irvistyksineen kaikkineen, mutta toisaalta melko lempeän kukkainen kuosiltaan. Kukkakangas on kierrätetty vanhasta esiliinasta. Silmän keltainen nappi on ostettu Hanhelista, suu piirretty kangastussilla ja selän suomut tehty laatikoistani löytyneistä nauhoista.Jane Bullin Suoraa ja Siksakkia innostaa takuulla pientä ompelijanalkua ja auttaa tenkkapoon tullessa. Kirja ei mikään kuivakka opus, vaan tehty lapsia ajatellen alusta loppuun. Tämä kirja tulee olemaan meillä varmasti kovassa käytössä muutaman vuoden päästä, kun neiti itse uskaltautuu opettelemaan ompelukoneen käyttöä.

1 kommentti:

Khadin Lankalabyrintti kirjoitti...

Hmm, tän kirjan voisin ostaakin, kun kovasti tekis mieli aloittaa ompeluharrastus :)