sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kirjaesittely: Muita ihania - lempeä ja hulvaton käsityökirja

Muita ihania - lempeä ja hulvaton käsityökirja: Tiina Arponen, Johanna Karttunen ja Henna-Kaisa Sivonen.

"Muita ihania -käsityökirjan maailmassa hypistellään hattaranpehmeitä lankoja, retkeillään metsäpolulla itse ommeltu reppu selässä pomppien ja otetaan päiväunia virkatulla peitolla tuulessa lepattavan viirinauhan alla. Muita ihania -maailmassa ei ole tarkkoja sääntöjä käsitöiden suhteen, vaan asiat tehdään spontaanisti ja omalla tyylillä, sopivan suurpiirteisesti ja yllätyksellisesti. Siksi kirjan ohjeet on tarkoitettu lähtökohdaksi ja inspiraatioksi. Ohjeita voi seurata tarkasti, tai ne voi vain napata ideoiksi ja tehdä mielensä mukaan.

Ohjeet on suunnattu pääosin jonkin verran neuloneille tai ompelukoneen kanssa hyviksi tutuiksi tulleille, mutta peruskoulun käsityötuntienkin pohjalta voi ponnistaa rohkeasti." (Gummerus)
 
Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 01/2018
Sivuja: 128
Valokuvat: Johanna Karttunen ja Tiina Arponen
Kansi: Emma Kyytsönen
Tekijöiden aiemmat julkaisut: Mummoillen (Sivonen & Arponen, Gummerus 2015), Kasarikirja (Sivonen, Atena 2008)
Tekijöiden blogit: Muita ihania (Arponen)
Arvostelukappale

Jos rakastat hempeitä värejä, pehmeitä materiaaleja ja turvaneuleita ja -kaulahuiveja, Muita ihania on kirja sinua varten. Kuten kirjan nimikin sanoo, ohjeet ovat leikillisiä ja söpöjä, mutta vaativuustasoa silti riittää esimerkiksi kirjoneulesukkien ohjeissa. Osa ohjeista taas on hyvinkin simppeleitä toteuttaa vaikkapa koulun kässätunneilla.
 
Mummin kreisit sukat ovat aivan ihastuttavat ja tuleva ensi syksyn projektini. Ohje s. 106-109.

Tämä hauska Kanelin kesähame sopii niin lapselle kuin aikuiselle (ohje s. 16-19)

Kirjan ohjeet on jaoteltu kolmen teemaotsikon alle: juhla, leikki ja retki. Pidän kovasti neuletakkiohjeista, jotka suorastaan huutavat kääriytymään niiden sisään silloin, kun kaipaa luottovaatetta. Myös ihanasti kuvioidut kaulaliinat houkuttelevat minua lankakaupoille, mutta näin kesän kynnyksellä maltan vielä mieleni. Tiedän, mitä teen ensi syksynä!
 
Ihastuin erityisesti tähän Maijun kirjoneulekaulahuiviin. (Ohje s. 97-99)
 
Jos perheessä on pieniä lapsia, suosittelen suloista leikkimaton ohjetta ja söpöjä jätskipehmotyynyjä. Minun lapseni ovat jo sen ikäisiä, ettei heille oikeastaan löydy juuri sopivaa, vaikka helppo lelulokerikko voisi olla kiva totettaa yhdessä tyttäreni kanssa, joka osaa jo käyttää ompelukonetta.
 
Lelulokerikon ohje s. 54-57
Kirjan ohjeet ovat suurimmaksi osin neuleohjeita, kuten kirjoneuletakkeja, -sukkia, -kaulahuiveja ja -lapasia. Muutamia askarteluideoitakin löytyy, esimerkiksi miltäs kuulostaa kankaiset muistikirjan kannet tai koristeltu glitterkuksa? Osa ohjeista löytyy myös Arposen Muita ihania -blogista, mutta ihailtavan paljon kirjassa on uusia ohjeita ja ideoita.

Minä tein kolmasluokkalaiselle tyttärelleni kirjan ohjeella hauskat eriparilapaset, joissa kuvion pohjaväri ja kuvioväri vaihtavat paikkaa. Ohjeen mukaan käytin yhteensä neljää lankaa, vaaleanpunaista alpakka- ja mohairlankaa sekä luonnonvalkoista alpakka- ja mohairlankaa (tosin ohjeessa käytetään harmaata.) Nämä olivat ensimmäiset kirjoneulelapaseni, joten jälki on melko amatöörimäinen, ja muutamia purkuoperaatioita jouduin tekemään, mutta muuten ohje on helppo seurata eikä siinä ole sen kummempaa.

 Koska tämä ohje on aikuisille, vähensin silmukkamäärää yhden kuvion verran, ja sain juuri tytölleni sopivat lapaset.

 Ompelin käsin sisäpuolelle trikoovuorin, sillä kuviolangat olisi haitanneet lapasten pukemista.


Muita ihania on sopiva käsityökirja sellaisille, jotka eivät ota kaikkea niin kovin vakavasti ja kaipaavat söpöyttä elämäänsä. 

Muissa blogeissa:
 

Samantyylisiä kirjoja esittelyssä blogissani:
 

Ei kommentteja: