sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Kirjaesittely: Hei, me kokataan!

Hei, me kokataan!

"Hei, me kokataan! johdattaa lapset innostavasti ruoanlaiton ihmeelliseen maailmaan.Kirjan myötä lapset oppivat valmistelemaan, tekemään ja tarjoamaan ruokaa (äidin avustuksella).

Hei, me kokataan! on täydellinen sekoitus terveellisiä reseptejä, hyödyllistä ruokatietoutta ja hauskoja tehtäviä.Lapset muun muassa oppivat, mistä muna koostuu, missä vihannekset kasvavat, kuinka jauhoja valmistetaan ja paljon, paljon muuta! "
Kustantaja: Readme.fi
Julkaistu: 01/2016
Englanninkielinen alkuteos: Mummy & me cook, Dorling Kindersley 2014
Toimittajat: Carrie Love, Raymond Williams, Penny Smith, Mary Ling
Valokuvaaja: Dave King
Suunnittelijat: Gemma Fletcher,Elaine Hewson, Rosie Lewine
Muut tekijät: Denise Smart, Ché Creasey, Marianne Markham, Jane Bull
Suomentanut: Jade Haapasalo
Sivuja: 80
ArvostelukappaleEkaluokkalainen tyttömme on alkanut kiinnostua ruuanlaitosta, joten tämä uutukainen lasten kokkauskirja on meille hyvin ajankohtainen. Minulla oli toiveena saada sopivan yksinkertaisia, terveellisiä ohjeita, joilla saisin meidän nirsohkosti syövät lapsemme kiinnostumaan ruuasta enemmän. Uskon vakaasti siihen, että jos lapsi saa itse kokata, ruoka maistuu hänelle - edes himpun verran - paremmin. Siis ei kun testaamaan!
Heti alkuun kiinnitin huomioni kirjan selkeyteen. Ohjeet on selostettu mukavan yksinkertaisesti, eikä sivuja ole tumpattu liian täyteen tekstiä. Meidän tyttömme jaksoi ainakin hyvin lukea ohjeet ihan itse. Havainnollistavat kuvat auttoivat ruuanlaitossa eteenpäin. Mukavinta minusta kirjassa on se, että siinä ei ole pelkästään ruokaohjeita, vaan lisäksi kerrottu sopivan ytimekkäästi eri ruoka-aineksista, kuten kananmunasta, viljasta ja tomaatista. Tyttömme oli erikoisen kiinnostunut lukemaan esimerkiksi, mitä pasta on, ja hän vaatimalla vaati saada lukea koko aukeaman pastalajeineen ääneen.Harmillisen vähän kirjassa on kuitenkin varsinaisia ruokaohjeita ja ne muutamat ruokalajit, mitä kirjassa esiintyy, eivät oikein innostaneet meidän tyttöä kokkaamaan. Hän enemmän innostui leipomisohjeista, kuten pikkuleipien, pikkulättyjen ja suklaatryffeleiden teosta. Niitäkin toki kokeilemme aikanaan, mutta nyt valitsimme testattavaksi pikkupitsat sekä mansikkasmoothien.Ensimmäiseksi tyttö sai lukea itse ohjeista, mitä tarvitaan ja laatia kauppalistan. Se vaikutti olevan mieluisaa puuhaa.
Lapset halusivat tehdä omat pitsansa minun tekemään pitsapohjaan, vaikka ohjeessa käytetään pitaleipiä. Niinpä teimme mieheni kanssa pitaleipäpitsat itsellemme. Tytön kanssa teimme yhdessä tomaattikastikkeen. Pitsan teko oli molemmille lapsille mukavaa puuhaa, ja omatekoinen pitsa näytti maistuvan paljon paremmin kuin ennen.
Iltapalaksi teimme tytön kanssa vielä mansikka-banaanismoothieta.
Olemme tosi tyytyväisiä kirjaan, vaikka olisimmekin kaivanneet meitä kiinnostavia varsinaisia ruokaohjeita enemmän - kanarisotto ja lihapullapainotteinen pastavuoka kun ei oikein uppoaisi meidän perheessä. Hernehummus-dippi taas kiinnostaa minua, ja aionkin tehdä sitä joskus itse, jos lapset eivät innostu. Toisaalta on hyvä, ettei kirja tulvi liikaa ruoka- ja leivontaohjeita, sillä lapsen on parempi totuttautua muutamaan hyvään ohjeeseen ja opetella niitä useaan kertaan, eikä sitäpaitsi kirjaa selatessa tule liiallinen valinnanvaikeus.


Pientä marmatusta kirjan harjoittamasta seksismistä vielä lopuksi: kirjan alkuperäinen nimi Mummy & me cook saa minun niskakarvani pystyyn. Miksei Cooking with my family, Mummy, daddy & me cook tms. Miksi aina äiti! Mur. Onneksi ohjeissa käytetään sanaa 'aikuinen', jotta lepyin tästä epäkohdasta. Takakansitekstissä kuitenkin mainitaan, että ruokaa opetellaan tekemään ÄIDIN avustuksella. Hmph.1 kommentti:

Sunne kirjoitti...

Mukavan näköisiä yhteisiä hetkiä teillä ja pitsatkin saa olla jokaisella oman näköisiään:).