lauantai 15. elokuuta 2015

Kirjaesittely: Herkulliset voileipäkakut, pikkusuolaiset ja lämpimät leivät.

Herkulliset voileipäkakut, pikkusuolaiset ja lämpimät leivät: Kristina Eriksson.


"Onko mitään herkullisempaa kuin jääkaappikylmä voileipäkakku?
 
Voileipäkakkuja pidetään usein pelkästään juhlaruokana, mutta ne sopivat yhtä lailla lounaaksi, päivälliseksi, viikonloppuherkuksi tai retkievääksi, todistaa Kristina Eriksson.
Raikkaasti toteutetussa kirjassa loihditaan ihania voileipäherkkuja, joiden aineksina on muun muassa lohta, katkarapuja ja rapuja, tonnikalaa, salamia, kanaa ja pekonia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja munakoisoa, piparjuurta ja vuohenjuustoa. 
 
Ohjeita on paitsi voileipäkakkuihin, myös kylmiin ja lämpimiin täytettyihin voileipiin sekä pieniin leipäsiin, joissa tuttuihin makuihin yhdistellään eksoottisempia vivahteita.(Mäkelä)


Julkaistu: 04/2015
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä
Ruotsinkielinen alkuteos:  Älskade smörgåstårtor (2014)
Suomennos:Laura ja Olga Jänisniemi
Valokuvat: Anna Clarén
Sivuja: 112
Kirjailijan aiemmat, suomennetut julkaisut: Kotileipurin parhaat (Mäkelä 2014)
Arvostelukappale 

Kuten kirjan takakannen tekstissäkin lukee, voileipäkakut mielletään yleensä juhlapöydän suolaisiksi koristeiksi. Se on harmi, sillä voileipäkakku on minun ehdoton suosikkini: parhaimmillaan se on mehevää, raikasta, täyttävää ja ihanien makujen sinfoniaa. 

Kristina Erikssonin kirjan innoittamana päätin tehdä voileipäkakkua lauantain pääruuaksi. Kirjaa selaillessani jouduin huomaamaan, että ruotsalaisena Eriksson suosii silliä, graavilohta, anvovista ja katkarapuja todella monessa kirjan ohjeessaan - ja juuri niitä minä en voi sietää.  Onnekseni löysin silti todellisia helmiä ohjeiden joukosta. Suosikkini ovat:

* broilerilla, pekonilla ja marinoidulla punasipulilla täytetty voileipäkakku,
* tanskalainen voileipäkakku (paahtopaistia),
* italialaisten makujen voileipäkakku ja
* voileipäkakku itäiseen tapaan.

Päätin tehdä italialaisten makujen voileipäkakkua. Voi että siitä tuli hyvää!
Kakkuun tuli kahdenlaista täytettä: tomaatti-jogurttitäytettä sekä basilika-pinjansiementäytettä. Njam! 
 
 Kakku kuorrutettiin turkkilaisella jogurtilla ja koristeltiin salamilla (käytin pepperonisalamia), hunajamelonilla, mozzarellajuustolla, mustilla oliiveilla sekä basilikalla.


Kirjassa on myös erilaisia lapsille räätälöityjä voileipäkakkuja, tortilla- ja rieskarullia, näyttäviä voileipiä ja voileipäleivoksia. Ohjeet on selkeitä ja Anna Clarénin kuvat kauniin kesäisiä. Aion tehdä jatkossakin viikonloppuherkuksi voileipäherkkuja kirjan ohjeista, ja miksei näitä voisi tarjoilla juhlissa ja illanistujaisissakin.Ei kommentteja: