sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Kirjaesittely: Unelmien silmukat - Haaveista sukiksi.

Unelmien silmukat - Haaveista sukiksi: Pirjo Iivonen.


"Pirjo Iivosen ensimmäisen neulekirjan sukkamallien innoituksen lähteitä ovat Suomen kaunis luonto ja siinä koetut hetket. Malleihin sisältyy sekä yksivärisiä pintaneuleita että kirjoneuleita ja niiden yhdistelmiä. Lyyrisen harmoninen värimaailma jättää tilaa taidokkaille neulekuvioille ja vie ajatukset suomalaiseen maisemaan.

Sukkamalleissa on käytetty ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti erilaisia tekniikoita, joihin yhdistyy yllättäviä yksityiskohtia, esimerkiksi tavanomaisesta poikkeava kärkikavennus tai kantapää, virolaista ruusuilutekniikkaa tai vaikkapa virkattuja osia.

Uudet tekniikat ja mallit antavat paljon purtavaa kokeneillekin neulojille. Ohjeet ovat keskimäärin varsin haastavia, mutta mukana on myös muutama helpompi malli. 


Pirjo Iivonen on sanomalehtialalla työskentelevä perheenäiti, jonka rakkain harrastus on sukkamallien suunnittelu.(Moreeni)

Julkaistu: 09/2015
Kustantaja: Moreeni
Sivuja: 160
Kuvat: Ritva Tuomi ja Pirjo Iivonen
Piirrokset: Pinja Iivonen
Arvostelukappale

Tämä Pirjo Iivosen esikoisteos on jotenkin todella hellyyttävä, sillä kirjoittajan oma tyttö toimii suurimmassa osassa kuvista mallina sekä on tehnyt kirjan piirrokset. Sukkamallit ovat persoonallisia ja jokaisella niistä on oma tarinansa. Kannen kuvassakin silmää ilostuttavat Neiti kesäheinä -sukat on kaunein koskaan näkemäni malli! Kirjassa on myös palmikkomalleja ja pitsi- ja kuviosukkia. Myös miehille on muutamia, melko perinteisiä malleja. Värien kanssa sukkamalleissa ei kikkailla juurikaan, paitsi hauskoissa selfie-sukissa, joihin väriraidat määrittyvät sukkien tulevan omistajan syntymäajan ja nimen mukaan.

Pitkään pähkäilin, mitä mallia rupeaisin yrittämään tästä kirjasta, jossa on toinen toistaan kauniimpia - ja yksilöllisiä - sukkamalleja. Pitkät kuvioruudukot säikäyttivät minut, sillä tykkään enemmän sanallisista neulontaohjeista. Monet ohjeet vaikuttivat turhan monimutkaisilta minulle. Päädyin kokeilemaan hentoisen kauniita Romanssi-pitsisukkia Novitan Pikkusisko-langalla, mutten päässyt vartta pidemmälle, kun olin jo purkanut tekeleeni pariin kertaan. Jotain en vain tajunnut ohjeesta ja jätin siis yritykseni kesken.Ihastuin vetoketjulliseen sukkamalliin, jonka nimi on leikkisästi Sussa jotain on. Mutta eih... nekään eivät onnistuneet minulla! Taas ohjeessa jokin tökki. Niinpä päätin pyytää kokeneemmalta apua, sillä halusin selvittää, onko vika nyt vain minun kokemattomuudessa vai kirjan ohjeissa. Niinpä kokenut sukanneuloja, ystäväni Paula, sai neulottavakseen koesukat tästä kirjasta.

Hän valitsi mallin "Jäähelmi" toteutettavaksi Novitan Seitsemän Veljestä -langalla


Paula ihmetteli minulle, miksi sukka pitää tehdä näin monimutkaiseksi, mutta onnistui mielestäni haasteesta mainiosti. Hän painotti, etteivät ohjeet sovi aloittelijalle (auts!), koska ovat melko pitkiä ja vaikeita ymmärtää. 

Näin kauniit sukat hän sai neulottua!

Paula teki myös hauskat Selfie-sukat, joihin on neulottu värikoodein minun syntymäpäiväni. Tämä on hauska idea, jonka mukaan voi tehdä ohjeen mukaan yksilölliset sukat itselleen tai lahjaksi.Unelmien sukat ei ole siis millään muotoa aloittelijan kirja,kuten Paula-avustajanikin totesi, vaan sopiva haastetta ja uusia tuulia sukanneulomiseen kaipaavalle. Kauniita, keveitä sukkamalleja ja kauniin kesäisiä kuvia pullollaan on tämä kirja!

Suurkiitokset vielä Paulalle avusta!

Ei kommentteja: