sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Kirjaesittely: Brunssikirja - Bruch all day

Brunssikirja - Brunch all day: Saara Atula ja Jenni Häyrinen

 "Brunssin ei tarvitse rajoittua vain viikonloppuaamuihin, vaan brunssiherkuista voit nauttia viikon jokaisena päivänä. Brunssipöytään on nyt katettu yli 100 värikästä, herkullista ja raikasta hyvän mielen reseptiä nautittavaksi ystävien ja perheen kesken.

Pysäyttävän kauniit ruokakuvat siivittävät inspiroivaa makumatkaa. Brunssikirjasta löytyy makeita ja suolaisia vohveleita, puuroja, ruokaisia salaatteja, liuskoja ja päivitettyjä brunssiklassikkoja. Mukana myös piristäviä mocktaileja ja reseptejä makeampaan arkeen." (Tammi)

Kustantaja: Tammi
Julkaistu: 03/2018
Sivuja: 248
Kirjan tekijöiden blogit: Liemessä (Jenni Häyrinen), Viimeistä murua myöten (Saara Atula)
Kirjan tekijöiden aiempi tuotanto: Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa (Jenni Häyrinen & Hanna Pilli-Sihvola, Readme.fi 2015)
Arvostelukappale

Näin vapun ja kesän lähestyessä mikäpä olisi parempaa kuin monipuoliset, muhkeat brunssit, joissa pöydät notkuvat herkullisia suupaloja, suolaista ja makeaa, raikkaita juomia, ehkä puuroa, pannukakkuja, itse leivottuja sämpylöitä, värikkäitä salaatteja. Herahtiko vesi kielellesi? Niin minullakin, kun sain tämän muhkean Brunssikirjan kätösiini. Jo pelkkä kansikuva saa vatsani kurnimaan.

Monipuolisen brunssin tekeminen vaatii viitseliäisyyttä ja vie aikaa, mutta on vaivan arvoinen

Heti ensi alkuun täytyy kuitenkin varoittaa, että jos kaipaat brunssillesi lihaisia ruokia, tästä kirjasta niitä et juurikaan löydä. Kirjan kirjoittajat, Jenni Häyrinen ja Saara Atula, suosivat blogeissaankin kasvispainotteisia reseptejä, joten tämä näkyy kirjassakin. Resepteissä käytetään kuitenkin jonkin verran kalaa, kananmunaa, maitotuotteita, joten kirja ei ole kuitenkaan vegaaninen. Lähi-idän maut ovat näkyvästi esillä, mutta kotimaiset ja pohjoismaalaiset vaikutteet saavat luonnollisesti vaikutteensa. Oletko koskaan ajatellut, että voisit tehdä pestoa kuusenkerkistä? 

Pizza kelpaa takuulla brunssievääksi
Brunssikirja on jaoteltu jopa yhdeksään erilaiseen, hauskasti nimettyyn osioon, joista voi poimia vaikka jokaisesta osiosta yhden omaan brunssitarjontaansa. Atula ja Häyrinen ovat tarjonneet ehdolle myös muutaman valmiin yhdistelmän brunssille, kuten pikkujouluihin tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sopivan. Kirjan osioissa on huomioitu makeat tarjottavat, salaatit, puurot (jotka ovat lähinnä tuorepuuroja), viljapitoiset tarjottavat (siemennäkkäri, sämpylät jne), pizzat ja vastaavat, vohvelit, ohukaiset ja pannarit monessa muodossaan, erilaiset tahnat ja lisukkeet, juomat ja ensimmäissä osiossa "Get classy" monenlaiset herkut, kuten smörtgåsit, köyhät ritarit, munakkaat. Olen hämmästynyt kirjan monipuolisuudesta. Atulan ja Häyrisen kuvat ovat ilo silmälle.

Smörgåsit ovat kuin pieniä taideteoksia
Koostin omalle perheelleni hiukan yksinkertaistetun brunssin, johon tein syötävää vain neljästä kirjan kategoriasta, tosin yhdestä tein kahta laatua. Meidän perheessämme on pari melkoisen nirsoa lapsosta, joten hiukan minua arvelutti eksoottisemmat reseptit, mutta joten päädyin Chorizo-kroissanteihin (joihin tosin käytin tavallista kinkkua), köyhiin ritareihin, yön yli kohotettuihin sämpylöihin, Bataattisalaattiin tahini-kastikkeella sekä linssihummukseen. Täytyy sanoa, että sain nähdä melko paljon vaivaa brunssimme eteen, ja ymmärrettävästi kiusaus ostaa kaupasta valmiita juttuja brunssipöytään on suuri. Kaikki oli kuitenkin vaivan arvoista, ja etenkin köyhät ritarit saivat suursuosion meidän pääsiäisbrunssipöydässämme.

Bataattisalaattin tuli uunissa paahdettuja bataatteja, ja tahinikastike oli se juttu.

Köyhät ritarit mansikkahillolla ja mascarponekermavaahdolla oli meidän brunssin hitti.

Briejuustolla, kinkulla ja hunajamelonilla täytetyt croissantit veivät kielen mennessään (ja nälän)

Yön yli kohotetut  vehnäsämpylät olivat ihanan rapeakuorisia ja maistuivat linssihummuksen kanssa.

Vappu lähestyy ja alkaa olla aika suunnitella vappubrunssia. Brunssikirjasta löytyy takuuvarmasti herkut monenlaiseen makuun.  Suosittelen kirjaa kovasti tavanomaisiin kaupan lihapulliin ja paistettuihin kananmuniin ja pekoniin kyllästyneille. Kannattaa haastaa itsensä ja loihtia suussasulava kattaus omalle perheelle, ystäville, sukulaisille, kenen kanssa nyt haluaa brunssihetken jakaa.


 Muissa blogeissa:

Tunnetila
Lasituvan Miniatyyrit
Ku ite tekee 
Hannan soppa

Ei kommentteja: