tiistai 20. maaliskuuta 2018

Kirjaesittely: Iloista pääsiäistä!

Iloista pääsiäistä!: Anneli Myller, Jatta Heinlahti ja Kristiina Hemminki.

"Lumoudu pääsiäisen tunnelmasta

Miksi pääsiäisenä syödään mämmiä? Miksi tipu tai jänis liitetään pääsiäiseen, kasvun ja uusiutumisen aikaan? Kumpi on parempaa: pulla- vai muropohjainen rahkapiirakka? Voiko virpomisvitsa olla yksivärinen?

Iloista pääsiäistä! vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin ja luo ihanaa tunnelmaa kevään odotettuun juhlaan. Kirja avaa hauskalla tavalla suomalaisia pääsiäistapoja ja kertoo niihin liittyviä tarinoita. Pääsiäistä juhlistetaan tietenkin herkuilla ja koristeilla. Kirjasta saat parhaat reseptit rahkaleivonnaisista lampaaseen. Mukana on myös innostavia, perinteitä ja tätä päivää yhdisteleviä koristelu- ja kattausideoita." (Tammi)
Kustantaja: Tammi
Julkaistu: 01/2018
Sivut: 192
Valokuvat: Kristiina Hemminki
Kolmikon muut teokset: Suurten tunteiden joulu (Tammi 2018)
Arvostelukappale

Se on kuulkaas pääsiäinen jo parin viikon päästä. Olen aina pitänyt pääsiäisestä ja siihen valmistautumisesta, sen keväisestä valoisuudesta, raikkaudesta, pirteydestä ja elämänvoimaisuudesta. Vaikka en olekaan uskonnollinen, arvostan pääsiäistä ja poimin tuosta kevään, valon ja uudistumisen juhlasta aina kaikki parhaat palat.

Iloista pääsiäistä! on lähes täydellinen kirja pääsiäiseen valmistautuvalle. Se pitää sisällään tarinoita (vaikkapa kaupunkikanalan pidosta), tietoa pääsiäisen perinteistä ja symboleista, myös ortodoksisista, pieniä koristeluvinkkejä, ruoka- ja leivontaohjeita - ihan kaikkea. Koristeluohjeet eivät ole niitä perinteikkäimpiä tipukana-tyylisiä, vaan koristeissa käytetään lähinnä munankuoria, höyheniä ja muita luonnonmateriaaleja. Jos askartelukirjaa kaipaa, tämä se ei ole - askarteluohjeita on ihan vain muutama.


Mutta jos kaipaat vinkkejä pääsiäispyhien ruokatarjoiluihin, tämä kirja on siihen nappivalinta. Jälkiruokia ja herkkujakaan ei ole unohdettu, ja ohjeiden raaka-aineet mukailevat pääsiäisperinteitä: on lammasta, minttua, rahkaa, kananmunia, mutta myös broileria, kasviksia ja kalaa on tarjolla. Ortodoksiselle pääsiäiselle on oma reseptiosionsa pashoineen, lohikulibjakoineen ja kulitsoineen. Leivonnaisissa on raikkautta, jota tuovat esimerkiksi rahka ja aurinkoiset hedelmät. Mitä jos tekisitkin mämmin itse tänä vuonna, tai jalostaisit sen mämmimousseksi, suussa sulavaksi jälkiruuaksi? Perheen pienimmät ilahtuvat pääsiäisaiheisista kuviopipareista, pupupullista tai pupumaisesta suklaakakusta. Porkkanaleivokset voi muotoilla porkkanan mallisiksi ja marenki tuo ihanaa makeutta kahvipöydän herkkuihin. Pääsiäispöydän lautasliinat voi taitella pupunkorviksi.



Käsi ylös, kuka on jo kylvänyt pääsiäisruohon? Nyt alkaa olla jo sen aika, jotta ruoho on tarpeeksi vihantaa pääsiäisenä. Huomasin jo pienoisia pajunkissojakin kasvaneen, joten niitä käymme sitten poimimassa lähempänä virpomisaikaa. Onneksi allergisillekin on vaihtoehto: kaupoista saa muovisia pajunkissaoksia, tai niitä voi myös askarrella itse.

Tein itse kirjan ohjeilla ihanan kirpsakkaa appelsiinikiisseliä sekä pullapohjaista rahkapiirakkaa.

Kiisselistä tuli sopivan kirpeää.

Vaniljajäätelön kanssa kiisseli sopii yhtä hyvin kuin nenä päähän. Seuraavana aamuna lisäsin jääkaappikylmää kiisseliä maustamattoman jogurtin ja rahkan sekaan, ja olipas hyvää!
Pullapohjaisen rahkapiirakan täyte on sitrunnaisen kirpeä, mutta vaniljasokeri hiukan pehmentää makua.


Minä jätin ohjeestä tällä kertaa pähkinät pois, koska en halunnut pilata pehmeää suutuntumaa.
Iloista pääsiäistä! palauttaa mieleen, miksi pääsiäistä juhlitaan, miten siitä voi tehdä entistä nautittavamman miniloman kevään keskelle ja millaisia perinteitä siihen kuuluu. Se on ennen kaikkea kevään kirja.

 Muissa blogeissa:

Suvikukkasia

Ei kommentteja: