lauantai 8. lokakuuta 2016

Kohti joulua osa 1. Kirjaesittely: Syksystä jouluun

Saako joulunodotuksen jo aloittaa? Jouluunhan voi valmistautua jo syksyllä, katsella talteen lahjaideoita, etsiä askarteluvinkkejä ja säilöä marjat talteen joulupöytää ajatellen. Monet alkavat jo neuloa joululahjasukkia syksyllä, ja se onkin hyvin järkevää, että ehtii saada kaiken valmiiksi ajoissa.

Aloitan nyt tällaisen postaussarjan nimeltä Kohti joulua, jossa esittelen jouluun liittyviä kirjoja, ehkä myöhemmin myös ompeluksia, leipomuksia ja askarteluja. Olen toki jo esitellyt tänä syksynä kaksi jouluun liittyvää teosta, ja ne löytyvät tästä:

Syötäviä vietäviä. Lahjoja keittiöstä: Mari Moilanen
Pipari-ihmemaa. 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun: Mima Sinclair

Syksyllä ilmestyy toinen toistaan ihanampia kirjoja, jotka ovat tulvillaan joulun odotusta, leivonta- ja ruokaohjeita, jouluperinteitä ja -tunnelmaa.  Joulunodotus ei saa olla synonyymi joulustressille, vaan se on jotain kihelmöintiä sormenpäissä, ajatuksia ja ideoita tulevista askareista iltojen pimentyessä sekä lämmintä tunnetta poskipäissä.

*******************************

Syksystä jouluun. Joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin: Tiia Koskimies.

"Joulun odotus alkaa jo syksyllä. Kaamosaikaan on mukava puuhastella sisätiloissa ja rakentaa vuoden suurinta juhlaa pikkuhiljaa yksityiskohta kerrallaan.

Pakastimeen voi säilöä jo parhaan satokauden aikaan monenlaista herkkua joulukiireitä helpottamaan. Joulukoristeita ja lahjoja voi askarrella valmiiksi ja nauttia kynttilänvalosta ja pihavalojen tunnelmasta.
Kirjasta löytyvät kaikki suomalaisen joulun tärkeimmät asiat, parhaista ruokaohjeista kodin tunnelmalliseen koristeluun sekä lahjaideoihin.

Juhlapöytään on suunniteltu herkkuja niin kaikkein perinteisimpiä ruokia, kuin uusia ohjeita kaipaaville. Kinkku on kunkku, mutta ideoita on myös kala- ja kasvispainotteiseen tarjoiluun sekä Betlehemin hengessä itämainen menu niille, jotka haluavat jotain ihan uutta joulupöytään. Ruokaohjeet sopivat koko adventtiajan juhlapyhien pöydissä tarjottavaksi.(Minerva)"

Kustantaja: Minerva
Julkaistu: 08/2016
Kuvat: Tiia Koskimies ja Frida Koskimies
Sivuja: 127
Kirjailijan muut teokset:  Parhaat piirakat (Minerva 2016), Suomalainen puurokirja (Minerva 2015), Suomalainen smoothiekirja (Minerva 2014), Pohjoisen herkut (Gummerus 2013), Syystunnelmia ja joulun odotusta (WSOY 2005), Venekokin käsikirja (Art House 2003), Makumatka saaristoon (Silja Line 1999),
Kirjailijan blogi: http://umami.fi/
Arvostelukappale


Syksystä jouluun on joulunodottajan monipuolinen fiilistelykirja, johon voi rauhassa syventyä syksyiltoina. Nimensä mukaisesti kirjassa jouluvalmistelut alkavat jo syksyllä, jolloin voi kerätä materiaalia esimerkiksi kranssien ja koristekakkujen askarteluun ja säilöä marjoista ja hedelmistä hilloja. 


Kirjasta saa lukea kattavasti tietoa joulusta ja sen perinteistä, ja sopivasti väliin tupsahtavat leivontaohjeet. Loppuosassa on tietenkin perinteisten jouluruokien ohjeet kinkunpaisto-ohjeineen, mutta mukana on myös erilaisia, ei-niin-perinteisiä ohjeita. Pekoni-perunakohokas vaikuttaa niin herkulliselta, että ajattelin testata sitä jo ennen joulua.


Pidän luvusta, jossa esitellään mausteet ja niiden merkitys jouluna: aivan jo tunnen maustepippurin ja pomeranssin tuoksun nenässäni. Olen sitä koulukuntaa, jonka mielestä piparkakkutaikina ei ole mitään, jos siinä ei ole vähintään kuutta eri maustetta: neilikkaa, kanelia, pomenranssinkuorta, maustepippuria, inkivääriä ja kardemummaa. Mausteista voi keittää kirjan ohjeella myös Talven taikajuoman, jos flunssa yllättää.

Askarteluvinkkejä kaipaavalle kirja ei välttämättä ole paras mahdollinen, mutta muutamia vinkkejä löytyy, esimerkiksi ruusuisten takkasytykkeiden ohje. Askarteluoppaat ovat kuitenkin erikseen, joten en minä oikeastaan odottanutkaan löytäväni kirjan sivuilta ohjeita.


Tiia Koskimiehen Syksystä jouluun on perinteikäs, konstailematon ja tunnelmallinen joulukirja. Kansien väliin kätkeytyy paljon tietoa, mutta myös lämmintä joulun odotuksen henkeä ja makoisia reseptejä.

 Syksystä jouluun muissa blogeissa:

Leena Lumi
Kaikki paketissa
Joulu Mimmin luona
Mummo ja koira

Samantyylisiä kirjoja: 

Talven hopeiset hiutaleet. Koti pukeutuu joulun tunnelmiin: Ilona Pietiläinen


Ei kommentteja: