perjantai 12. elokuuta 2016

Kirjaesittely: Pipari-ihmemaa

Pipari-ihmemaa. 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun: Mima Sinclair

"Lumoudu piparkakkuherkuista! Pipari-ihmemaasta saat parhaat perustaikinaohjeet ja 30 uutta ideaa leivontaan ja koristeluun. Valitse erilaisten piparkakkutalojen joukosta juhlapöydän katseenvangitsija tai rakenna piparikerrostaloista kokonainen katu. Koristele kotisi herkullisella linnunpöntöllä ja syötävällä tähtikranssilla. Kokoa lasipurkkiin leivottava yllätyslahja. Piparimausteiset leivonnaiset puolestaan maistuvat ympäri vuoden.

Mima Sinclair on luonut mielikuvituksellisia, helppoja ja haastavampiakin reseptejä. Kirjassa huomioidaan ilahduttavasti myös maidoton ja gluteeniton ruokavalio. Saat vinkkejä kokoamiseen, kiinnittämiseen ja kuorruttamiseen, jotta luomuksesi onnistuisivat joka kerta.(Gummerus)"

Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 08/2016
Suomentanut: Jenna Pahlman
Englanninkielinen alkuteos (2015): Gingerbread Wonderland - 30 Magical Houses, Biscuits & Bakes
Kuvat: Tara Fisher 
Kirjailijan kotisivuthttp://mimasinclair.com/
Kirjailijan aiempi tuotanto: Mukikakut ( Moreeni 2015) 
Sivuja: 112 
Arvostelukappale

Eikös vain joulun valmistelun voikin jo aloittaa elokuussa? Täytyyhän sitä jo alkaa henkisesti valmistautumaan piparkakkutalojen suunnitteluun, etenkin kun piparkakkutalot on olleet minulle aina melko haastavia projekteja. Joinakin vuosina ne ovat onnistuneet, joinakin tuloksena on ollut pelkkä luhistunut kasa piparinmuruja -  ja hermoromahdus. Tänä jouluna minä aion todella yrittää, sillä sain tämän ihastuttavan Pipari-ihmemaan oppaakseni.

Vielä minun ei kuitenkaan tehnyt mieli alkaa perinteisten piparkakkujen leivontaan, mutta onnekseni kirjasta löytyy myös muunlaisia piparileivonnaisia, kuten piparitäytekakku, piparikuppikakkuja, maustekakku, omena-piparkakkumurupiirakka, piparikierrepullat ja lebkuchen-pikkuleipiä. Päätin kokeilla herkullisen näköisiä piparikierrepullia, joiden taikinaan tulee inkivääriä ja herkulliseen täytteeseen voita, fariinisokeria, kanelia, inkivääriä, neilikkaa, appelsiininkuorta ja muskottipähkinää. Ohjeen vinkin mukaan laitoin lisäksi vielä kaakaojauhetta.

En olekaan ennen tehnyt pullataikinaa näin väärinpäin - voi sulatettiin ensin maito-kaardemummaseoksen sekaan, jauhot, sokeri ja mausteet sekoitettiin yhdessä kananmunan kanssa (jauhojen sekaan olisi tullut myös kuivahiiva, mutta käytin tuorehiivaa, jonka sekoitin lämpimään maitoon). Taikina piti jättää löysäksi, mutta kun sitä vaivasi tarpeeksi, antoi nousta ja käytti paljon jauhoja kaulintaan, kyllä sitä sai hyvin käsiteltyä.
Inkiväärin maku puski pullista läpi melko voimakkaasti, joten ensi kerralla laitan puolet vähemmän sitä. Muuten pullista tuli hyvin herkullisia, ja ne sopivat erityisen hyvin joulupulliksi piparkakkumausteidensa ansiosta.

Kirjasta löytyy luonnollisesti vaalean ja tumman piparkakkutaikinan perusohjeet sekä lukuisia vinkkejä, millaisia piparkakkupikkuleipiä ja -taloja taikinasta voi loihtia. Piparkakkutalot näyttävät simppeleiltä, eli mitään hurskastelevia linnoja ja rakennelmia on turha odottaa,  ja lisäksi voi taiteilla piparkakuista vaikka kuusen tai kranssin. Minun suuri suosikkini on suklainen linnunpönttö, jonka voisin rakennella mihin vuodenaikaan tahansa.

 Omena-piparkakkumurupiirakka.
 Piparikranssi

Pipari-ihmemaa kuuluu jokaisen joulufanin pakollisiin hankintoihin. Monipuolisuutensa vuoksi sen avulla saa loihdittua myös muunlaista tarjottavaa jouluiseen kahvipöytään kuin pelkkiä piparkakku-ukkeleita, sillä piparkakkumausteet sopivat yllättävän hyvin moniin muihinkin leivonnaisiin.Ei kommentteja: