keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Röyhelöiset tuolinpäälliset keittiöön


Esikoiseni synttärit lähestyi uhkaavasti, enkä voinut olla kauhistelematta likaisia keittiöntuolejamme. Olemme vaihtaneet niihin uudet kankaat noin sata kertaa, eikä mikään kuosi tunnu olevan sen armollisempi lialle kuin muutkaan. Pitäisi lailla kieltää kangaspäällysteiset tuolit lapsiperheessä!
Yleensä olemme vaihtaneet tuoleihin uudet päälliset juhlien lähestyessä, mutta nyt mieheni meinasi, että ruuvit on jo liian moneet kertaan ruuvailtu eikä tuolit enää kestä yhtään vaihtoa. Niinpä minun piti keksiä joku edullinen paniikkiratkaisu tuoleille.Sain idean irtonaisiin röyhelöhelmaisiin tuolinpäällisiin selaillessani Ompele pitsiä ja pellavaa -opusta (Chantal Sabatier). Toteutin nämä silti ihan omien mittausten ja pähkäilyjen mukaan. Koska päällisiä piti tehdä kuusi kappaletta, lintsasin kaikenlaisissa aikaa vievissä päärmeenteoissa, ja pyrin leikkaamaan kankaita sillä lailla, että voin hyödyntää päärmereunoja. Loput huolittelut tein vain saumurilla.En halunnut käyttää materiaaleihin yhtään rahaa, joten kaivelin kankaita kaappieni kätköistä. Samaa kangasta ei riittänyt kaikkiin kuuteen, vaan päällisistä tuli hauskasti kahdenlaisia: hempeän vaaleanpunaisia lintuaiheisia sekä värikkäämpiä. Osa kankaista on aiemmin ostamiani, osa on vanhoista verhoista hyödynnettyjä.
Alapuolelle tuli kolmenlaisia kankaita.

Päälliset kiinnitetään tuoleihin ihan vain solmimalla tuolin pinnoihin. Röyhelön rypytys oli se työläin homma, tein sen kahden löysän rypytysompeleen avulla ja ompelin kahden kankaan väliin niin, että päällisiä voi pahimmassa hädässä käyttää myös kääntöversioina. Lisäksi ompelin kankaiden väliin vanulevyä (ja muutamaan fleeceä, koska vanu loppui kesken).
Kätevää. Jos päällinen sotkeutuu, nakkaan sen vain pesukoneeseen eikä tarvitse katsella tuolin likalaikkuja päivästä toiseen. Onhan nämä muutenkin melko söpöt, vaikka itse sanonkin. Nyt ei siis muuta kuin synttäreitä viettämään!

Ei kommentteja: