sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kirjaesittely: Neulemestari

Neulemestari: Katharine Goddard (toim.)



"Neulemestari haastaa neulontakunnon kohotukseen!

Valitse itsellesi sopiva vaativuustaso ja tartu puikkoihin. Tässä muhkeassa neulontakirjassa on yhteensä 40 ohjetta: lämpimiä sukkia, kaulaliinoja ja myssyjä, suloisia malleja vauvoille ja taaperoille sekä klassikkoneuleita aikuisille. 

Kuva: Mäkelä
Lisäksi neulotaan silmää ilahduttavia yksityiskohtia kotiin, kuten neulepeittoja, tyynyjä ja joulupallokoristeita. Ja tietenkin koreja, joita ei voi koskaan olla liikaa!

Kirjassa on kattava, yli 70-sivuinen tekniikkaosio, jonka valokuvin havainnollistetut ohjeet auttavat aloittelijankin onnistumaan. Mukana ovat mm. perussilmukat, silmukoiden luominen, lisääminen j
a kaventaminen, napinläpi sekä kirjo- ja intersianeuletekniikat. (Mäkelä






Kustantaja: Mäkelä 
Julkaistu: 11/2015
Suomentanut: Virpi Vainikainen
Valokuvat: Ruth Jenkinson
Englanninkielinen alkuteos: Winter Knits - made easy (Dorling Kindersley Limited 2014)
Sivuja: 256
Arvostelukappale

Neulemestari on juuri se kirja, jota olen kaivannut: paljon HELPPOJA neuleohjeita monenikäiselle ilman suuria kikkailuja. Ohjeet mahtuvat yleensä yhdelle aukeamalle ja ne ovat pääosin sanallisia. (Olen aiemmin jo ilmaissut inhoni ohjetaulukoita kohtaan.) Toki kirjan sivuilta ytyy ohjeita myös kirjoneuleisiin, joihin on sitten omat värikaavionsa.

(Kuva: Mäkelä)


Kuten kirjan englanninkielinen nimi Winter Knits - made easy antaa viitteitä, on Neulemestari tulvillaan talvisia neuleohjeita. Muhkeat neulepaidat, pipot, torkkupeitot ja villasukat lämmittävät talven paukkupakkasilla. Ohjeet on jaettu kätevästi aihepiireittäin: vauvojen ja pikkulasten neuleisiin, naisten neuleisiin, miesten neuleisiin ja sisustusneuleisiin. Kirjan lopussa on todella kattavat, kuvalliset opastukset tarvikkeista ja työvälineistä sekä eri työtavoista. Tämä osio kattaa melkein puolet kirjan sivuista. 

Minä päätin kokeilla tehdä kivan palmikkokuvioisen tupsulakin itselleni. Minulla oli alkuun hieman epäonnea kirjan ohjeen kanssa: Ohjeessa mainittu lanka oli minusta ihan liian kallista (13 euroa kerä), joten tein ensimmäisen pipokokeiluni Novitan Hile -langasta. Se oli kuitenkin liian ohutta, ja piposta tuli lasteni nukelle sopiva, heh.





Seuraavaksi tilasin Lankava-nettikaupasta arviolta samanpaksuista lankaa kuin ohjeen Rowan Big Wool, Alize Superlana Maxia, jossa on 75 prosenttia akryyliä ja 25 prosenttia villaa. Tein pipon ohjeen mukaisilla kymppikoon puikoilla, mutta piposta tuli minulle ihan liian pieni. Poikani sai pipon ja rupesin suurentamaan ohjetta: vaaditun 48:n silmukan sijaan loin 60 silmukkaa, eli pipoon tulisi yksi palmikkokuvio enemmän. Neuloin vielä korkeutta pipoon lisää, ja vihdoin viimein sain pipon itselleni. Pitihän minun sitten tehdä kolmas pipo mustasta langasta tyttärellenikin.



 Minun ja poikani pipoon laitoin turkistupsut, mutta tyttö halusi pipoonsa ohjeen mukaisen lankatupsun. Vastoinkäymisten jälkeen tämä oli tosi kiva ja simppeli palmikkopipo-ohje! Ehkä meillä suomalaisilla vain on niin iso pää, että ohjeita pitää suurentaa...


 Voin suositella Neulemestaria hyväksi perusneuleoppaaksi. Itselleni tuli paljon uutta tietoa työtavat-osiossa, ja aion vielä paneutua ohjeisiin oikein ajatuksen kanssa, jotta saan neulomisestani sujuvampaa. Eikun puikot viuhumaan, vielä on talvea jäljellä!
 




Ei kommentteja: