maanantai 30. maaliskuuta 2015

Kirjaesittely: Emman kakut, leivokset & jäätelöt.

Emma Iivanainen: Emman kakut, leivokset & jäätelöt

"Emma Iivanaisen toinen leivontakirja tarjoaa nopeaa helpotusta makeannälkään ja näyttäviä juhlatarjottavia kiireiselle leipojalle.

Laadukkaista raaka-aineista syntyy yllättävän helposti taivaallisia kakkuja leivoksia ja jäätelöitä. Kaikki kirjan jäätelöt tehdään ilman jäätelökonetta. Monet resepteistä valmistuvat yhdessä kulhossa, joten aikaa säästyy ja leipomisen lopputuloksena ei ole valtava tiskivuori, vaan toinen toistaan maistuvampia herkkuja.

Tämä kirja sopii kiireiselle nykyaikaiselle leipojalle, joka haluaa säväyttää, niin leivonnaisten maulla kuin ulkonäölläkin. Tulet yllättymään, miten helposti näyttävät ja herkulliset tarjottavat syntyvät!"

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 144
Kirjailijan nettisivut: http://www.maku.fi/blogit/painted-by-cakes
Kirjailijan aikaisempi teos: Kakkutaidetta kotikeittiössä (Docendo 2014)
Arvostelukappale


"Emma Iivanainen on itseoppinut kakkutaiteilija, bloggaaja ja leivontakirjailija, jonka herkulliset reseptit ja koristelutaidot on noteerattu myös kansainvälisesti. Iivanaisen koristeluohjeita ja reseptejä on ensimmäisenä suomalaisena julkaistu maailman tunnetuimmissa kakunkoristelulehdissä. Suomen käsityön museo valitsi Iivanaisen Vuoden käsityöläiseksi 2013, minkä jälkeen hänen töitään on nähty kymmenissä suomalaisissa lehdissä. "

Kun sain tämän kirjan käsiini, huomioni kiinnittyi heti tyylikkään mustaan ulkoasuun. Tämä kirja vaikutti vastakohdalta hillityn valkoisiin Sini Visan Kinuskikissa-teoksiin verrattuna. Iivanaisen leivontakirjassa mennään niin sanotusti suoraan asiaan, eli alussa ei juurikaan opasteta sivutolkulla tekniikoita sun muita, vaan käydään läpi nopeasti raaka-aineet, tekniikat ja työvälineet. Hyvä niin, sillä eihän näitä perusasioita tarvitse joka leivontakirjasta uudelleen lukea.

Aika hauskoja ja erilaisiakin leipomuksia Emman kakut, leivokset & jäätelöt -teos pitää sisällään. Laventeli-valkosuklaamarenkeihin en ole ennen törmännyt, ja esimerkiksi suklaaomenat yksinkertaisuudessaan olivat piristävä lisä kirjan sivuilla. Se, mikä herätti mielenkiintoni kaikkein eniten, olivat erilaiset jäätelöreseptit: on tuoreista raaka-aineista tehtäviä mehujääpuikkoja ja erilaisia jäätelökakkuja. Esikoistyttäreni halusi heti varata cookies'n cream -jäätelökakun syntymäpäivilleen.

Päätin kokeilla raikkaita kiivi-kookos-jäätelöpuikkoja heti. Ne olikin simppeli toteuttaa, ja raaka-aineetkin olivat terveellisiä. Jouduin tekemään ohjeen 2,5-kertaisena, että sain kaikki kuusi jäätelömuottia täyteen. Ohjeen annos ei olisi siis mitenkään riittänyt neljään muottiin, vaikka niin luvattiin.


 Hauskan näköisiä!
Vaativa tyttäreni ainakin kelpuutti nämä, ja se on jotakin se! Seuraavaksi aion kokeilla mansikka-juustokakku-jäätelöpuikkoja.

Kirjassa oli muutamien erikoisuuksien lisäksi myös perusklassikoita, kuten kuppikakkuja, mutakakkua, pavlovaa ja  éclaireja. Katsoin vasta telkusta leivontaohjelmaa, jossa tehtiin éclaireja, ja koska en ole niitä ikinä tehnyt (mitenköhän olen välttynyt niiltä kondiittoriopinnoissani?), päätin kokeilla Iivanaisen mustikka éclair -leivoksia.


Olen aina ajatellut, että tuulihattutaikina teko on yhtä tuskaa ja hikistä vaivaamista, mutta eihän se ollut kuin heittää jauhot kattilaan, sekoittaa muutaman kerran ja taikina irtosi jo kattilan reunasta.

 Nyt kyllä hävettää myöntää, mutta tekovaiheessa tajusin, ettei minulla ollut yhtään mustikoita! Niinpä ei auttanut kuin tehdä vadelmatäyte éclaireihini. Vadelmien paseeraukset jätin myös laiskana väliin (ohjeessa olisi pitänyt paseerata osa mustikoista täytteeseen, ja osa päälle tulevaa kuorrutetta varten)

 Jännityksellä odotin éclairien paistumista ja kun otin ne uunista, puhkoin niihin oikeaoppisesti höyryaukot. Onttoja olivat niin kuin pitikin. Jee, onnistuin! Tosin pursotin niistä ihan liian töpöjä, sillä oikeaoppiset éclairit on pitkulaisempia. Annettakoon tämä minulle ensikertalaisena anteeksi.


Täyte sisään ja sitten herkuttelemaan. (Joo-joo, en laiskana jaksanut tehdä päälle kuorrutetta). Olipas ne herkullisia pikku makupaloja! Lupaan joku päivä hommata mustikoita ja tehdä nämä sitten oikeaoppisesti mustikka éclaireiksi.

Emman kakut, leivokset & jäätelöt on kaiken kaikkiaan erilainen ja monipuolinen leivontaopas niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kotileipurille. Kovin hankalia koristeluja ei näissä ohjeissa tarvitse hallita, ja lopussa on myös suurta muotia olevan riisutun naked caken ohje vastapainona nykyisille sokerimassahässäkkäkakuille, jotka saavat ainakin minut epätoivoon vaativuudellaan. Myös erilaiset erikoisruokavaliot on huomioitu ohjeissa. Tästä kirjasta tulee olemaan paljon iloa meidän perheessämme, sen voin taata!


Ei kommentteja: