"Konditoria Pink Lemonin ohjeilla syntyy upeita buffet-kokonaisuuksia, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.
Herkkubuffetit ovat suosittuja kaikenlaisissa juhlissa, koska niihin on helppo koota erilaisiin ruokavalioihin sopivia herkkuja. Tähän kirjaan on koottu konditorian suosituimpia makeita ja suolaisia herkkuja seuraaviin kattauksiin: aamiainen, afternoon tea, puutarhajuhlat, sadonkorjuujuhlat, hääbuffet, lastenkutsut ja uuden vuoden vastaanotto. Mukana ovat vegaaninen, gluteeniton, maidoton, laktoositon ja FODMAP-ruokavalio.
Kati Koskinen on lohjalaisen Pink Lemon -konditorian omistaja ja leipuri-kondiittori, joka tuli tunnetuksi TV:n Suomen paras leipomo -kilpailusta." (Moreeni)
Herkkubuffetit ovat suosittuja kaikenlaisissa juhlissa, koska niihin on helppo koota erilaisiin ruokavalioihin sopivia herkkuja. Tähän kirjaan on koottu konditorian suosituimpia makeita ja suolaisia herkkuja seuraaviin kattauksiin: aamiainen, afternoon tea, puutarhajuhlat, sadonkorjuujuhlat, hääbuffet, lastenkutsut ja uuden vuoden vastaanotto. Mukana ovat vegaaninen, gluteeniton, maidoton, laktoositon ja FODMAP-ruokavalio.
Kati Koskinen on lohjalaisen Pink Lemon -konditorian omistaja ja leipuri-kondiittori, joka tuli tunnetuksi TV:n Suomen paras leipomo -kilpailusta." (Moreeni)
Kustantaja: Moreeni
Julkaistu: 04/2018
Sivuja: 144
Valokuvat: Helena Eslon
Kirjailijan blogi: https://pinklemon.fi/blogi/
Arvostelukappale
Kesä tuo tullessaan juhlia; valmistujaisia, lakkiaisia, häitä, juhannusjuhlia, pihapiknikkejä. Juhlan järjestäjällä lienee ainainen huoli siitä, miten saada kaikille erikoisruokavaliota tarvitseville tarjottavaa. Monissa leivontakirjoissa ohjeet ovat suunniteltu tavan sekasyöjille, ja niistä on työläs alkaa räätälöidä esimerkiksi vegaanisia tai gluteenittomia.
Avokadoraakakakku sopii aamiaiselle, mutta miksei juhliinkin vegaaniseksi/gluteenittomaksi/maidottomaksi/laktoosittomaksi vaihtoehdoksi (s. 42-43) |
Kati Koskisen Herkkubuffet kaikille on siitä mainio, että siinä lähes kaikki reseptit on jo valmiiksi sellaisia, ettei niitä tarvitse paljoa räätälöidä. Kakkutaikinoissa käytetään poikkeuksetta gluteenittomia aineksia, ja jos ohje ei ole ennestään vegaaninen, siihen tarjotaan helppo muunnos. Erikoisuutena kirjassa on huomioitu myös FODMAP-ruokavalio, jossa siis syödään vain tiettyjä, yksilöllisesti suositeltavia ainesosia ja vältetään tiettyjä.
Kuten kirjan takakansitekstissä lukee, kirja on jaoteltu seitsemään erilaiseen teemaan. Ohjeet ovat hyvin ammattimaisia, onhan kirjailija itse ammatikseen leipuri-kondiittori: ainesosat ilmoitetaan grammamäärinä, ei tilavuusmittoina, ja jotkut ohjeet ovat melko vaativia kotileipurille, kuten uudenvuoden kattaukseen kuuluvat lehtikultakuohuviinileivokset ja kellotaulupikkuleivät. Ohjeet ovat ajanmukaisia, löytyy siis naked cake -tyylisiä vaatimattomia kakkuja, ei kermaöverikuorrutuksia, ja tyylikkäitä suolaisia suupaloja. Suomalaisia marjoja ja vihanneksia on suosittu kiitettävästi.
Lehtikultakuohuviinileivokset sopivat myös tyylikkäiden häiden jälkkäriksi.(s. 136-137) |
Minä tein tyttäreni syntymäpäiville kirjan hääbuffetosiosta suklaakakun, johon käytetään pelkästään gluteenittomia jauhoja. Kakkutaikina olisi pitänyt paistaa kahdessa eri vuoassa, mutta minulle tuli siinä tenkkapoo: meidän uuniin ei mahdu kuin yksi vuoka kerrallaan, eikä olisi ollut suotavaa seisottaa toista taikinaa tuntia pöydällä ennen paistoa. Niinpä tein kakkutaikinaa vain puolikkaan annoksen ja halkaisin kakun kolmeen osaan, sillä siitä tuli kuohkea ja sopivan korkea. Täytyy kyllä kehua, etten ole ikinä onnistunut gluteenittoman kakkupohjan teossa näin hyvin, ja suosittelen tätä ohjetta ehdottomasti:
200g laktoositonta margariinia (käytin voita)
520 g erikoishienoa sokeria
240 g munaa
1 rkl vaniljasokeria
90 g kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl suolaa
340 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
320 g laktoositonta maitoa
Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää jauhot ja maito vuorotellen käsin sekoittaen. Jaa taikina kahteen jauhotettuun ja voideltuun vuokaan, paista 175 asteessa 45-60 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä mieluiten seuraavaan päivään. (s. 100)
(Tämä ohje on siis kahteen eri vuokaan jaettuna, mutta kuten sanoin, puolittamalla tuli yksi vuoallinen ja riittävän kuohkea leikata vaikka kolmeen osaan.)
Koristelin suklaakakun Kismet-palleroilla, Njam! |
Tähän suklaakakkuun tulee siis kermavaahto-tuorejuustotäyte passionhedelmäpyreellä maustettuna sekä valuva suklaakuorrutus. Minulle kävi niin tympeästi, etten saanut passionpyreetä mistään ja korvasin sen mangososeella. Maku täytteessä oli pistävä ja omituinen, ja puolet sitä syövistä eivät pitäneet siitä ollenkaan (muun muassa minä itse.) Kakun koostumus muuten on kuitenkin ihanan mehevä ja suklainen, joten aion tällä pohjalla tehdä gluteenittoman kakun toistekin.
Herkkubuffet kaikille - Pink Lemonin parhaat kaikille on mielestäni tyylikäs, ammattimainen ja piristävä lisä kevään leivontakirjatarjontaan. Pidän kovasti erilaisista kattauksista ja suolaisista pikkupaloista, joita aion tehdä juhannuspöytäämme ehdottomasti.
Porkkanakuppikakut näyttävät lumoavilta (s. 90-91) |
Herkkubuffet kaikille - Pink Lemonin parhaat kaikille on mielestäni tyylikäs, ammattimainen ja piristävä lisä kevään leivontakirjatarjontaan. Pidän kovasti erilaisista kattauksista ja suolaisista pikkupaloista, joita aion tehdä juhannuspöytäämme ehdottomasti.
Samantyylisiä kirjoja blogissani:
Emman makeat piirakat: Emma Iivanainen
Emman kakut, leivokset ja jäätelöt: Emma Iivanainen
Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon: Sini Visa
Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia: Pille Enden ja Lia Virkus
Juustokakkuja rakkaudella: Christin Geweke
Emman kakut, leivokset ja jäätelöt: Emma Iivanainen
Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon: Sini Visa
Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia: Pille Enden ja Lia Virkus
Juustokakkuja rakkaudella: Christin Geweke
Muissa blogeissa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti