tiistai 8. joulukuuta 2015

Kirjaesittelyt: Ihanasti koukussa - virkkaa helposti värikästä kotiin / Retroneuleet - suosikkeja vuosien varrelta.

Esittelen tässä postauksessa kaksi Kustannus Mäkelän hiljattain julkaisemaa käsityökirjaa, joista toisessa on kivoja, helppoja neulontaohjeita ja toisessa värikkäitä ja hauskoja virkkausohjeita.

Ihanasti koukussa - Virkkaa helposti värikästä kotiin: Susanna Zacke ja Sania Hedengren.

"Virkkaa suloinen peitto, tee tuoleihin uudet päälliset tai sujauta "pädi" virkatun suojuksen sisään. Virkattu solmio tai isoäidinneliöistä tehty rumankaunis retroliivi tuovat tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä.
Sania Hedengren ja Susanna Zacke tarjoilevat tuttuun tapaansa värikylläisen valikoiman inspiroivia käsityöideoita kodikkaassa miljöössä. Jokaiselle on jotakin, niin aloittelijalle kuin konkarillekin."

Julkaistu: 10/2015
Kustantaja: Mäkelä
Suomentanut: Seija Kukkonen
Valokuvat: Magnus Helander
Ruotsinkielinen alkuteos (2014): Snabbvirkat
Sivuja: 96
Kirjailijoiden blogi: http://www.sannaochsania.blogspot.fi/
Kirjailijoiden aiempaa tuotantoa: Kodin kaunis vintagetyyli (Mäkelä 2015), Kädentaikoja (Mäkelä 2014), Betonia ja kirppislöytöjä (Mäkelä 2013), Betonin ja mosaiikin taikaa (WSOY 2011)
Arvostelukappale

Jos kaipaat värikkyyttä elämääsi, Ihanasti koukussa tuo sinulle sitä. Kirjassa on paljon sööttejä ja helposti toteutettavia virkkausohjeita. Näitä ehtii vielä tehdä joululahjaksi, sillä kirjan ohjeet eivät vie kauaa aikaa. 

Kirjassa on omat osionsa pienille sisustus- ja somistusvirkkauksille, vaatteille ja asusteille sekä kauniille ja käteville tarvikkeille. Kirja on tehty pilke silmäkulmassa: värikäs virkattu solmio tai hassut pariskunnan retroliivit herättävät takuulla hilpeyttä. Kirjassa on vinkkejä moniin tarve-esineisiin, kuten koreihin, iPadin tai kännykän suojukseen, pannulappuihin ja kirjanmerkkiin. Jos haluaa haastetta, voi virkata useasta isoäidinneliöstä tai afrikkalaisesta kukasta kootun peiton, sängynpäädyn tai vaikkapa kassin. 

Minä kokeilin tehdä kirjan pöllömobileohjeen mukaan pienen koristepöllön. Virkkasin myös afrikkalaisen kukan (se käy vaikka lasinalusesta) sekä ruskeavalkoisen pannulapun. Näitä voisi tehdä vaikka sata lisää!Retroneuleet - Suosikkeja vuosien varrelta: Eva Trotzig.

"Mitä pidetään ja rakastetaan? Tietenkin lempineuleita.
 
On olemassa vaatekappaleita, jotka eivät mene koskaan pois muodista - rakkaita neuleita, joissa näkyy oman äidin tai isoäidin kädenjälki.
Tähän kirjaan on koottu retrosuosikkeja, joita on julkaistu muutamia vuosikymmeniä sitten naistenlehdissä ja käsityövihkosissa. Mukana on myssyjä isoille ja pienille, klassikkoliivejä, kaulureita, kintaita, sukkia ja paljon muuta. Lämmikettä keholle ja mielelle!"

Julkaistu: 10/2015
Kustantaja: Mäkelä 
Suomentanut: Virpi Vainikainen
Valokuvat: Malin Nuhma
Ruotsinkielinen alkuteos (2014): Sticka retro!
Sivuja: 112
Kirjailijan aiempaa tuotantoa: Neulottu rakkaudella (Mäkelä 2014), Lämpöisiä lapasia ja suloisia sukkia (Mäkelä 2013)

Arvostelukappale

Yksinkertaisia, sopivan retroja perusmalleja kaipaavalle voin lämpimästi suositella tätä kirjaa. Mallit ovat minusta ihan aitoja retroja - kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan.Ihastuin kirjan moniin rannekkeisiin, sillä ajatuskin niistä ranteitani lämmittämässä hylkerryttää - olen vilukissa! Niinpä tekaisin yhdellä kirjan ohjeella sellaiset Novitan Rose-langasta. 
 Rannekkeissa on kaunis aaltokuvio, joka oli tosi helppo neuloa.

Minua innostaa kirjan ohjeista myös ajatus neulotusta, tummanharmaasta kotihameesta, ja aionkin toteuttaa sen joku päivä. Tähän väliin en kerennyt.

Erilaisia neulepaitoja, lapasia, sukkia, huiveja ja kaulureita löytyy moneen lähtöön. Haastavampaa neulottavaa kaipaavalle löytyy kirjoneulemalleja, mutta suurin osa töistä ovat ihan peruskauraa. Nyt vain rohkeasti retroilemaan! 

Ei kommentteja: